Unde este înmormântat, de fapt, Iancu de Hunedoara. A murit din cauza unei boli nemiloase

Există câteva nume de-a lungul trecutului nostru pe care fiecare dintre noi le poate recunoaște din prima, indiferent cât de mult ne place, sau nu, istoria. Iar un astfel de nume este și cel al lui Iancu de Hunedoara! Însă, nu mulți român știu ce boală cruntă l-a răpus, de fapt, pe faimosul voievod.

Iancu de Hunedoara a fost răpus de ciumă
Iancu de Hunedoara a fost răpus de ciumă

Dacă vom ruga românii de pe stradă să ne spună câteva cuvinte despre diferite personalități istorice, vom observa rapid că există câteva nume de-a lungul trecutului nostru pe care fiecare dintre noi le poate recunoaște din prima, indiferent cât de mult ne place, sau nu, istoria. 

Ei bine, nimeni nu poate nega că un astfel de nume este și cel al lui Iancu de Hunedoara! Însă, nu mulți român știu ce boală cruntă l-a răpus, de fapt, pe faimosul voievod.

Despre acest personaj eroic al Evului Mediu știm că s-ar fi născut prin anul 1407, într-o familie care avea să primească titluri nobiliare de la regele Sigismund, în anul 1409. Familia lui Iancu primește domeniul regal al Hunedoarei, iar de-a lungul secolului XV, Iancu va ocupa diverse funcții, cum ar fi cea de ban de Severin, cât și titlul pentru care a devenit atât de faimos chiar și dincolo de veacuri, cel de voievod al Transilvanei, între anii 1441 și 1456.

Sfârșitul tragic al lui Iancu de Hunedoara

Voievodul este înmormântat la Alba Iulia
Voievodul este înmormântat la Alba Iulia

Iancu de Hunedoara a devenit rapid una dintre cele mai faimoase personalități din Europa acelor vremuri, remarcându-se pentru calitățile sale de lider militar, în luptele împotriva Imperiului Otoman. Însă, ultima victorie a voievodului a fost și cea care, în cele din urmă, a cauzat moartea acestuia.

În anul 1456, otomanii încep să asedieze Belgradul, iar Iancu a condus apărarea orașului. Voievodul era un expert desăvârșit în tacticile militare cele mai moderne pentru vremea în care trăia, iar ingeniozitatea de care a dat dovadă la Belgrad a făcut posibilă victoria acestuia și înfrângerea armatei otomane. Din păcate, prin rândurile apărătorilor izbucnise o epidemie de ciumă, iar voievodul s-a îmbolnăvit și el.

Iancu de Hunedoara nu a reușit să se bucure de victoria sa de la Belgrad, deoarece a murit la data de 11 august 1456. El a fost înmormântat catedrala episcopală din Alba Iulia, unde oamenii merg chiar și astăzi, pentru a omagia memoria voievodului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
image
actualitate.net
image
actualitate.net