Cine a fost spioana din cel de-al Doilea Război Mondial care a dat numele celebrului parfum Miss Dior

Există o dramă în spatele parfumului Miss Dior. Catherine Dior, cea care a dat, de fapt, denumirea acestui parfum celebru, a fost o luptătoare a Rezistenței franceze care a fost arestată și torturată de Gestapo în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Drama din spatele celebrului parfum Miss Dior / foto: Pexels
Drama din spatele celebrului parfum Miss Dior / foto: Pexels

În 1947, când designerul francez Christian Dior și-a prezentat prima colecție la Paris, a schimbat moda pentru totdeauna și și-a făcut familia celebră. De altfel, pentru cei care nu știu, celebrul parfum Miss Dior a fost numit după sora sa Catherine, o luptătoare a Rezistenței francezei și supraviețuitoare a unui lagăr de concentrare.

Povestea familiei Dior, spusă de autorul Justin Picardie în cartea sa „Miss Dior: A Story of Courage and Couture”, începe cu cei cinci copii: Christian, Catherine, Bernard, Raymond și Jacqueline.

Catherine Dior s-a alăturat mișcării de Rezistență

Tatăl lor, Maurice, a pierdut averea familiei în criza financiară de pe Wall Street din 1929, iar familia s-a mutat din casa copilăriei lor din Normandia la o mică fermă din Provence, unde au trăit în sărăcie. Mama lor, Madeleine Dior, a murit de septicemie în urma unei operații, iar în 1936, Catherine și fratele ei Christian s-au mutat la Paris, unde ea s-a angajat ca vânzătoare de pălării și mănuși, în timp ce fratele ei, cu 12 ani mai mare decât ea, a început să lucreze ca designer de modă.

Trei ani mai târziu, când Parisul a fost ocupat de naziști, au fost nevoiți să fugă din capitală și s-au retras în Provence, unde au început să vândă legume în piețele din Cannes. În 1941, Catherine a făcut un pas care i-a schimbat viața. A cumpărat un radio pentru a asculta discursurile generalului Charles de Gaulle, liderul mișcării de Rezistență franceze și viitorul președinte. Într-un magazin din Cannes, unde a mers să cumpere radioul, Catherine l-a întâlnit pe Hervé de Charbonneries, un membru important al mișcării deRrezistență. S-au îndrăgostit și așa tânăra Dior s-a alăturat mișcării de Rezistență.

Ea opera sub numele de cod „Caro” și făcea parte din divizia F2, care avea legături cu aliații britanici și polonezi. Sarcina sa principală era să colecteze și să transmită informații privind mișcările trupelor și navelor de război germane.

Când situația din Cannes s-a deteriorat, Catherine s-a întors la Paris pentru a locui cu fratele ei Christian și a continuat să lucreze în F2 până la arestarea sa de către Gestapo la 6 iulie 1944. La sediul poliției secrete a Germaniei naziste, a fost torturată până la 22 august, când a fost deportată în lagărul de concentrare pentru femei Ravensbrück. A fost apoi transferată în lagărul de muncă forțată Torgau, aflat sub controlul lagărului Buchenwald.

Cum a luat naștere celebrul parfum Miss Dior

La începutul anului 1945, pe măsură ce războiul intra în fazele sale finale, Catherine a fost transferată într-un alt lagăr de lângă Leipzig. Când forțele aliate americane și britanice au început să elibereze oamenii din lagărele din zonă, ofițerii SS au plimbat prizonierii spre un alt lagăr, iar la data de 21 aprilie 1945, Catherine a reușit să evadeze în apropiere de Dresden. A fugit la fratele ei Christian, care nu a recunoscut-o din cauza faptului că era extrem de desfigurată.

Când războiul s-a încheiat, Christian Dior și-a urmat visul și a deschis prima sa casă de modă. Pe 12 februarie 1947, și-a prezentat prima colecție într-un salon cu Miss Dior. Potrivit unei prietene a designerului, în timp ce Christian se străduia să îi dea un nume parfumului pe care urma să îl prezinte, Catherine a intrat pe ușă. În același timp, unul dintre prietenii ei a spus: „Tiens, voila Miss Dior”, iar astfel a luat naștere parfumul Miss Dior.

Catherine Dior s-a stins din viață în 2008, la vârsta de 90 de ani, trăind mai mult decât fratele ei, Christian, care a murit în 1957. După război, a devenit specialistă în flori și în comercializarea lor, având o tarabă în piață Les Halles din Paris, relatează adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Margareta a României și Florin Enache foto Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Nava Elcano  jpeg
Kate Middleton înmormântare Prințul Philip foto Getty Images (3) jpg
focul de artificii a atras mii de oradeni in centrul orasului foto mihai jurca n jpg
Casă tătărească din Dobrogea. Fotografie de Anatole Magrin (© Imago Romaniae)
question 2736480 1280 jpg
preot vasile ioana jpg
shutterstock 1882314418 jpg
Donald Trump la un miting electoral (© Facebook / Donald J. Trump)
image
actualitate.net
image
actualitate.net