Femeia fatală care a fost spioana unui mare domnitor român. I-a fost amantă și i-a dăruit doi copii

A fost unul dintre cei mai iubiți conducători români, primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România, însă, a avut și o mare slăbiciune, care l-a făcut să își piardă și tronul. Este vorba despre Alexandru Ioan Cuza. Cine este femeia care a fost spioana, amanta și cea care i-a dăruit doi copiii domnitorului român?

Femeia fatală care a fost spioana domnitorului Alexandru Ioan Cuza / Foto: Arhiva Click!
Femeia fatală care a fost spioana domnitorului Alexandru Ioan Cuza / Foto: Arhiva Click!

Maria Obrenovici a fost cea mai cunoscută amantă a lui Alexandru Ioan Cuza. Între ea și domnitor se stabilise o legătură puternică, întemeiată iniţial pe atracţia fizică, și a evoluat rapid într-o mare dragoste. Totodată, aceasta i-a dăruit doi fii, pe Dimitrie și Alexandru.

Însă, în cartea „Istoria serviciilor secrete românești”, de Paul Ștefănescu, este prezentată o latură mai puțin cunoscută a Mariei Obrenovici, amanta lui Cuza. Ea a fost spioana marelui domnitor:

Maria Obrenovici, spioana lui Alexandru Ioan Cuza

„Ar mai fi de menţionat că în domeniul activităţii informative din acei ani, un rol important i-a revenit unei femei, Maria Obrenovici, fiica cea mai mare a lui Constantin Catargi. Acesta era cunoscut ca fiind drept unul dintre cei mai înverşunaţi antiunionişti. Maria Obrenovici a constituit prototipul femeii fatale: văduvă, tînără, frumoasă şi ispititoare şi-a închinat viaţa activităţii din umbră. S-a bucurat de o reputaţie îndoielnică în societatea ieşeană pe care o frecventa. După alegerea lui Cuza ca domn, tînăra femeie plină de ambiţii şi-a îndreptat atenţia spre noul ales, reuşind să-l subjuge cu pasiunea cu care l-a urmărit în toţi anii de domnie şi chiar mai tîrziu.

În ciuda strădaniilor depuse deopotrivă de către cei doi, legăturile intime dintre ei nu au putut fi ascunse publicului, acestea cauzîndu-i Domnitorului însemnate prejudicii, mai ales ca urmare a înstrăinării unor prieteni apropiaţi şi devotaţi şi înlocuirea lor cu linguşitori şi afacerişti. Nutrind proiecte secrete, Maria Obrenovici a intenţionat să-l determine pe Cuza să divorţeze şi a organizat o campanie susţinută împotriva doamnei Elena, urmărind-o pas cu pas pînă în străinătate.

Pe de altă parte, Maria Obrenovici a reuşit să-i cîştige încrederea Domnitorului fiind nu o dată utilizată de acesta în folosul activităţii informative. Astfel, prin intermediul ei, Cuza a trimis la Paris o scrisoare confidenţială, pe care reprezentantul României, Iancu Alecsandri, a înmînat-o împăratului Franţei, Napoleon al III-lea.

Prin relaţiile sale cu diferite cercuri din ţară, mai cu seamă cele ce aparţineau opoziţiei antiunioniste, Maria Obrenovici a constituit pentru Alexandru Ioan Cuza o permanentă sursă de informaţii deosebit de preţioasă. Dar în nemăsurata ei ambiţie de parvenire cu sau fără voia ei, în ciuda sentimentelor declarate domnului, ea a făcut şi jocul complotiştilor, sprijinindu-i în mod inconştient în acţiunea de răsturnare a lui Cuza.

„Maria Obrenovici a colaborat cu complotiştii”

Ca punct culminant, în noaptea fatală a complotului ce a avut loc în noaptea de 10 spre 11 februarie, cînd s-a produs răsturnarea lui Cuza, Maria Obrenovici a colaborat cu complotiştii, arătîndu-le drumul în palat spre camera în care dormea Domnitorul.

Deşi a jucat pe acest plan un rol mai puţin important, o altă femeie care avea să îndeplinească o misiune secretă pentru Domn, a fost soţia acestuia, Elena Cuza. A fost o femeie virtuoasă care a dat dovadă de multă dragoste şi devotament faţă de soţul ei şi interesele ţării. Amintim un ultim episod, cînd corpul ofiţeresc al garnizoanei Bucureşti i-a încredinţat Doamnei o misiune secretă, spunîndu-i că aşteaptă cuvîntul Domnitorului pentru a-l readuce la tron.

Din păcate, misiunea secretă a principesei, s-a lovit însă de dorinţa neclintită a lui Cuza, care în ideea de a evita o vărsare de sînge provocată de vina sa, a refuzat cu hotărîre ajutorul armatei care îi rămăsese credincioasă”, se arată în „Istoria serviciilor secrete românești”, relatează Historia.ro.

Într-un final, amanta l-a trădat 

Alexandru Ioan Cuza era căsătorit încă din tinerețe cu Elena Rosetti Cuza, tânărul cuplu stabilindu-se la Galați. După ce a devenit clar că cei doi nu vor putea avea copii împreună, domnitorul a avut mai multe amante, până când a cunoscut-o pe Maria Obrenovici, despre care se spune că era de o frumusețe și o inteligență rară. Ea i-a dăriut doi băieți, pe Dimitrie, care s-a sinucis în 1888, și Alexandru, care a murit un an mai târziu, din cauza unei boli de inimă.

Maria Obrenovici a fost și cea care l-a trădat într-un final. În noaptea de 11 februarie 1866, când complotiştii au dat buzna în dormitorul dormitorului, Cuza era în pat cu amanta și se spune că ea a fost cea care a aşteptat ca el să adoarmă pentru a deschide uşa complotiştilor. Totodată, când Alexandru Ioan Cuza s-a îmbolnăvit, în 1870, Maria Obrenovici l-a părăsit.

Pe data de 15 mai 1873, marele domnitor Alexandru Ioan Cuza s-a stins din viață. Maria Obrenovici a murit în anul 1876, la Dresda, în vârstă de numai 41 de ani. Ea s-a sinucis după ce a aflat că este bolnavă de cancer.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
crocodil australian shutterstock 105185141 jpg
image
image
image
image
image
image
Frații Tate - Andrew și Tristan Tate FOTO Inquam Photos / Alexandru Busca
dinți, zâmbet  sursa   shutterstock jpg
cirese jpg
O lucrare rar cântată în România:  monumentala Simfonie nr  2 de Sibelius, la Sala Radio jpeg
image png
image png
conductor metrorex  jpeg
Universitatea din Bucureşti  foto unibuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net