Cine este ardeleanul care a stat în spatele unirii Basarabiei cu România. A avut un rol crucial

Data de 27 martie 1918 este una care va rămâne mereu în memoria poporului nostru. Unirea Basarabiei cu România a fost un eveniment crucial pentru țara noastră, iar nenumărați politicieni au muncit din greu pentru a putea realiza unirea. Cu toate acestea, un nume extrem de important pentru acest episod din istorie, dar care, din păcate, a fost uitat, este cel al ardeleanului Onisifor Ghibu, care a avut un rol crucial în realizarea unirii.

Onisifor Ghibu / foto: wikipedia.org
Onisifor Ghibu / foto: wikipedia.org

Chiar dacă 27 martie 1918 a fost un moment atât de crucial și euforic pentru români, perioada imediat precedentă sugera un viitor mult mai sumbru, pentru poporul nostru. În ciuda victoriilor armatei române la Oituz, Mărășești și Mărăști, țara noastră avea dificultăți majore în Primul Război Mondial, iar revoluția bolșevică din Rusia a modificat complet dinamica frontului.

Lenin decide ieșirea Rusiei din război, iar rămasă singură în fața Puterilor Centrale, România decide să ceară un armistițiu. Cu toate acestea, într-o situație tot mai volatilă se găsea și Imperiul Rus, acum sub conducerea bolșevicilor. Minoritățile etnice din imperiu au decis să profite de haosul general pentru a obține independența, iar în această situație a fost și Basarabia.

Ardeleanul din spatele unirii cu Basarabia

Inițial, existau voci care sugerau ca Basarabia să rămână parte a unei Rusii federative, însă destul de rapid s-a ajuns la soluția independenței față de imperiul în colaps. Iar un rol important în unirea Basarabiei cu România l-a avut ardeleanul Onisifor Ghibu, născut la Sibiu, în 1883, pe vremea când Transilvania încă făcea parte din Austro-Ungaria.

Ghibu a fost inspector școlar, cât și profesor de pedagogie la Institutul teologic din Sibiu. Odată cu Primul Război Mondial, Onisifor Ghibu s-a refugiat la București, iar în 1917, a fugit la Chișinău. Dorind să inspire sentimentul de conștiință națională în Basarabia, Ghibu decide să deschidă un ziar românesc și să introducă româna în școli și biserici.

Eforturile sale au contribuit la unirea Basarabiei cu Vechiul Regat, Ghibu fiind ajutat cu bani și cu o tipografie cu litere latine, din România.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
IMG 0997 jpeg
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net