Cine este preotul-medic care a devenit primul explorator britanic ce a ajuns în interiorul Africii

David Livingstone (1813–1873) a fost un preot-misionar și medic șscoțian care a marcat istoria explorării africane. Cu o pasiune remarcabilă pentru descoperire și misiune religioasă, Livingstone a devenit primul explorator britanic care a pătruns adânc în interiorul continentului african, deschizând drumuri pentru viitoarele expediții. Printre realizările sale notabile se numără descoperirea Cascadei Mosioatunya, redenumită ulterior Cascada Victoria, pe care a dedicat-o reginei Victoria a Angliei.

David Livingstone.
David Livingstone.

Livingstone a crescut într-o familie modestă

Născut pe 19 martie 1813, în Blantyre, Scoția, Livingstone a crescut într-o familie modestă. Începând de la vârsta de 10 ani, lucra 12 ore pe zi într-o filatură de bumbac, dar nu a renunțat niciodată la dorința de a învăța. A studiat latină și greacă veche în timpul liber, ceea ce i-a deschis drumul către o educație superioară. Între 1835 și 1837, a urmat cursuri la Anderson's College din Glasgow, iar în 1840 a obținut licența în medicină și chirurgie la Facultatea Regală de Medicină și Chirurgie din Glasgow. Tot în același an a fost hirotonit preot misionar.

Inițial, Livingstone intenționa să meargă în China, dar războiul opiului i-a deturnat planurile. A fost trimis de Societatea Misionară din Londra în Africa de Sud, unde a ajuns în 1841.

Explorator și misionar în Africa

Livingstone a petrecut 15 ani (1841–1856) explorând vastul continent african. Împins de dorința de a răspândi Evanghelia și de a face descoperiri geografice, a traversat deșertul Kalahari și a devenit primul european care a ajuns la Lacul Ngami, o realizare care i-a adus medalia de aur a Societății Geografice din Londra.

În timpul misiunilor sale, Livingstone a descoperit că tratamentul medical era mai apreciat decât predicile religioase, lucru care i-a schimbat abordarea. Cunoștințele sale de medicină, inclusiv dezvoltarea unei pastile pentru tratarea malariei, l-au transformat într-o figură respectată în rândul triburilor africane.

Descoperirea Cascadei Victoria

În 1855, exploratorul a descoperit una dintre cele mai spectaculoase minuni naturale ale lumii – Cascada Mosioatunya. Impresionat de frumusețea și puterea ei, a redenumit-o Cascada Victoria, în onoarea reginei Marii Britanii. Această descoperire a consolidat reputația lui Livingstone ca explorator și om de știință.

Pe lângă misiunile sale religioase și geografice, Livingstone a fost un susținător al abolirii sclaviei. A documentat atrocitățile comise împotriva africanilor, atrăgând atenția lumii occidentale asupra necesității de a opri comerțul cu sclavi.

Livingstone și-a dedicat întreaga viață explorării Africii, însă această dedicație a avut un preț. Familia sa a fost deseori ignorată, iar sănătatea lui s-a deteriorat. A murit pe 1 mai 1873, în Zambia, din cauza malariei și a dizenteriei. Trupul său a fost dus în Anglia, unde a fost îngropat în Westminster Abbey, în semn de omagiu național.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Camilla și Charles, GettyImages (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Elena Lasconi, președintele USR, face declarații de presă la încheierea primului tur al alegerilor pentru președinția României, la sediul partidului în București. FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda
accident bacau sascut jpg
traian basescu foto FB traian basescu jpg
revelion jpg
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image png
Prințesa Charlotte, Prințesa Diana  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net