Cine postește cu zacuscă se păcălește. Biserica o interzice în post
Zacusca este unul din alimentele des folosit de creștini în perioadele de post. Nu conține carne, ouă, brânză, doar legume. Cu toate acestea, zacusca nu este de post. Reprezentanții bisericii spun că produsul chiar dacă este alcătuit numai din legume se consumă doar în zilele de dezlegare.
Credincioşii știu deja că în Postul Paștelui nu trebuie să consume alimente precum: carne, ouă, pește, brânză și lapte. Așa că dau fuga în piață după legume sau apelează la tradiționala zacuscă, nelipsită din casele multor români. Pentru mulți creștini, zacusca este produsul salvator la o masă de post. Însă ceea ce au știut toată viața se pare că nu este corect pentru că zacusca nu este de post. De ce? Pentru că are ulei în compoziție.
Din acest motiv, în perioada Postului Paștelui, zacusca ar trebui consumată doar în zilele în care este dezlegare la ulei.
Reprezentanții bisericii spun că se poate consuma untdelemn și vin doar în zilele de sâmbăta și duminică, după Sfânta Liturghie, precum și în zilele în care sunt rânduite sărbători cu semn de „cruce roșie” sau „cruce neagră”.
Foarte important de știut pentru cei care vor să respecte cu strictețe rânduielile bisericii este că aceste date nu trebuie să cadă în prima sau ultima săptămână a Postului Mare, acestea fiind săptămânile în care postul este mai aspru.
Cum spune Biserica să se postească
În primele două zile – luni şi marţi din prima săptămână – se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă;
În primele trei zile – luni, marţi şi miercuri – şi ultimele două zile – vineri şi sâmbătă din Săptămâna Patimilor, la fel;
Miercuri în Săptămâna Patimilor se ajunează până seara, după săvârşirea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn;
În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin;
La praznicul Bunei Vestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă la peşte, conform site-ului creștinortodox.ro.
Postul Paștelui este cel mai lung post de peste an, Ține 40 de zile, iar anul acesta a început pe data de 27 februarie și se sfârșește pe 16 aprilie.