Cireșele, un adevărat lux. Cât va ajunge să coste un kilogram în 2023
În fiecare an, cireșele, cele mai populare fructe ale verii, îi fac pe români să scoată ceva bănuți din buzunar. Iar odată cu sfârșitul primăverii, cireșele românești vor pleca din fermele pomicule și vor apărea în piețele din România. Însă, chiar dacă le așteptăm cu nerăbdare, ne întrebăm și la ce preț vor fi scoase pe piață în acest an.
Cât va costa un kilogram de cireșe
Cireșele vor pleca din fermele pomicole cu circa 15 lei kilogramul, iar, fiind o cerere foarte mare pe piață în mijlocul sezonului, ele ar putea fi vândute cu același preț. De asemenea, dacă prețul va fi dublu, mai mult ca sigur nu este prețul producătorului.
„Din experiența pe care o am în decursul timpului, tot ceea ce am vândut ca și fructe în sistem angro, niciodată nu am vândut peste 15 lei kilogramul, chiar dacă vorbim de soiuri extratimpurii și când vorbim de soiuri medii și târzii, prețul a fost undeva cam între 6 și 10 lei per kilogram. Deci cam așa o să fie și anul acesta, de la ferme fructele în sistem angro vor pleca undeva între, să zicem, 7-8 lei kilogramul minim și maxim în jur de 15 lei. În rest dacă în piață va fi 30 de lei kilogramul de cireșe românești mai mult mai sigur nu este prețul producătorului”, a declaratInginerul Marius Roman, pomicultor și fondator Pepinierelor Roman, conform Antena 3.
Când vor fi scoase pe piață cireșele
Cireșele românești vor ajunge cel mai devreme în jurul datei de 10-25 mai în piețe. „Estimăm că primul soi de cireșe care se maturează la noi în plantație și în condițiile pedoclimatice sau microclimatul din zona județului Ialomița, mai precis Coșereni, undeva în jurul datei de 20 mai, preconizăm că se va matura soiul Early Lory. Este unul dintre cele mai timpurii soiuri care se maturează în România și la noi în zonă în jurul datei de 20 mai, să zicem cel târziu 25 mai.
S-ar putea să existe cireșe românești care să ajungă pe masa românilor chiar și un pic mai devreme. Sunt anumite regiuni ale țării, mai ales în mod special în sudul extrem, unde cultivatorii din zona respectivă pot ieși chiar și 10-15 mai, dar asta depinde foarte mult și de condițiile climatice pe care le vom avea în luna aprilie, adică temperaturile care vor fi în luna aprilie și bineînțeles în prima parte a lunii mai.
Ce apare mai devreme de 10-15 mai nu sunt fructe românești cu certitudine, marea majoritate provenind din import și după cum știm Grecia, și datorită climei și faptul că se produc cantități destul de importante și faptul că suntem oarecum destul de aproape și sunt foarte mulți, în fine angrosiști care merg cu mașini mai mici sau mai mari și transportă fructe de acolo în România”, a mai adăugat Marius Roman.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!