Conducătorul român care a băgat spaima în turci. A fost trădat și a avut un sfârșit cumplit

Astăzi, nu foarte mulți români mai recunosc numele acestui domnitor din secolul XVI. Însă, atunci când s-a aflat pe tronul Moldovei, el era unul dintre cele mai cunoscute și controversate personalități din acea epocă.

Ioan Vodă a domnit în Moldova în secolul XVI
Ioan Vodă a domnit în Moldova în secolul XVI

Este vorba despre Ioan Vodă cel Cumplit, care a fost domnitor al Moldovei din februarie 1572 până în 1574. În cărțile de istorie îl mai putem găsi și sub numele de Ioan Vodă cel Viteaz, sau Ioan Vodă Armeanul. El s-a născut pe 1 ianuarie 1521, fiind fiul nelegitim al lui Ștefăniță Vodă cu o armeancă. Ioan Vodă s-a căsători de două ori, iar Ștefan Surdul, fiul pe care l-a avut cu cea de-a doua sa soție, Maria Huru, a fost domn al Țării Românești vreme de doi ani.

În 1551, Ioan Vodă a încercat să preia cu forța tronul Moldovei, însă tentativa sa a eșuat. El a fost forțat să plece în exil, în locuri precum Polonia, dar și Curtea faimosului țar rus Ivan cel Groaznic.

Avea o avere impresionantă

În perioada sa de exil, Ioan Vodă dobândește o avere uriașă din comerțul cu pietre prețioase. El petrece câțiva ani chiar și în Imperiul Otoman, iar în cele din urmă reușește să îl înlăture pe Bogdan Lăpușneanu de pe tronul Moldovei.

Ioan Vodă a avut o relație dificilă cu boierii săi, pe care îi executa chiar și în ziua de Paște. El a reorganizat Sfatul Domnesc și a confiscat anumite proprietăți ale Bisericii, devenind extrem de popular printre populația săracă a Moldovei. În 1572 a acordat privilegii negustorilor și a modernizat semnificativ armata țării.

A avut o politică externă complicată

Inițial, Ioan Vodă s-a aflat în conflict cu polonezii, din cauza cetății Hotin, pe care a recuperat-o în 1572. Apoi, recunoaște suzeranitatea polonezilor, iar după ce refuză să accepte să plătească un tribut dublu către otomani, aceștia lansează o campanie militară împotriva sa.

Pe 25 aprilie 1572, otomanii sunt înfrânți de către armata combinată de moldoveni și cazaci. Apoi, Ioan Vodă îi mai învinge pe turci și la Brăila, Tighina și Cetatea Albă. Un corp de armată moldoveană ajunge chiar la București, unde îl pune pe tron pe Vintilă, care deși era un prieten al domnului moldovean, nu a domnit decât 4 zile.

În cele din urmă, pe 10 iunie 1574, Ioan Vodă a fost trădat de boierii săi, iar armata sa a fost înfrântă de otomani. El s-a predat turcilor, iar o zi mai târziu, a fost executat de aceștia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 png
imperiul bizantin 02294400 webp
Ocean apa de mare involburata Foto Shutterstock jpeg
par alb istock jpg
fructe jpg
plante jpeg
5 lidia fecioru jpg jpeg
 Pastile, antibiotice FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net