Crăciunița, floarea care nu trebuie să lipsească în luna decembrie din casa ta. Unde se ține, cum se îngrijește și care este legenda ei

Crăciunița, cunoscută și sub denumirile Floarea Crăciunului sau Steaua Crăciunului, este floarea care îmbracă casele în culoare și căldură în preajma sărbătorilor de iarnă. De la începutul lunii decembrie, florăriile și piețele sunt pline de ghivece cu aceste plante spectaculoase, care aduc un plus de frumusețe decorurilor festive. Dar ce știm cu adevărat despre această floare fermecată, cum o îngrijim și ce semnificație are?

Crăciunița. Foto: arhiva.
Crăciunița. Foto: arhiva.

Originea și legenda Crăciuniței

Crăciunița (Poinsettia sau Euphorbia pulcherrima, ce înseamnă „floare foarte frumoasă”) își are originile în America Centrală, mai exact în regiunile montane umede ale Mexicului. Această plantă a fost folosită de azteci încă din vechime pentru proprietățile sale medicinale, fiind utilizată pentru scăderea febrei. Numele de „Cuetlaxochitl” era folosit pentru a o desemna, iar florile sale erau apreciate și în cadrul ceremoniilor religioase.

O legendă mexicană povestește despre un copil sărac care, neavând bani să aducă un dar pentru Iisus la Nașterea Sa, a cules flori de pe drum și le-a adus la biserică. Spre uimirea tuturor celor prezenți, florile au înflorit instantaneu, transformându-se într-un buchet de flori roșii. Creștinii au considerat acest miracol un semn divin și au numit planta „Crăciunița”, simbolizând darurile oferite din inimă.

Cum să o îngrijim

Crăciunița este o plantă tropicală, dar îngrijirea ei nu este deloc complicată, atâta timp cât i se oferă condițiile potrivite:

Unde să o punem: Alege un loc luminos, dar ferit de razele directe ale soarelui, care pot arde frunzele. Plantei îi place temperatura constantă între 20 și 23°C, așa că evită să o plasezi lângă calorifere sau geamuri reci. Crăciunița este o plantă delicată și nu tolerează curenții de aer reci.

Când trebuie udată: Uda planta doar când pământul este uscat la suprafață. Asigură-te că excesul de apă se scurge în farfuriuța de sub ghiveci și nu lăsa apă stagnantă, pentru că aceasta poate duce la putrezirea rădăcinilor.

La ce temperaturi trebuie ținută: Evită expunerea la temperaturi extreme. În timpul sezonului cald, umbra este recomandată pentru a preveni evaporarea rapidă a apei din pământ.

Fertilizarea: Pe parcursul perioadei de înflorire, administrează un îngrășământ pentru plante cu frunze, de obicei o dată pe săptămână, pentru a stimula dezvoltarea plantelor. După ce frunzele roșii dispar, plantei îi este necesar un repaus de aproximativ opt săptămâni, timp în care frunzele se vor înverzi. Dacă observi că lăstarii încep să devină negri sau frunzele cad, poți tăia planta pentru a stimula regenerarea acesteia.

Înmulțirea Crăciuniței

Crăciunița se poate înmulți prin butășire. Este recomandat să recoliți ramuri din planta mamă primăvara și să le lăsați timp de 24 de ore pentru a se usca înainte de a le planta. Solul ideal pentru această floare trebuie să aibă un pH de 6-6,5 și să fie un amestec de pământ de frunze, turbă și nisip.

Simbolistica Crăciuniței

În multe culturi, Crăciunița simbolizează bucuria și speranța. Frunzele roșii, adesea asociate cu culoarea sângelui și cu sacrificiul, sunt privite ca un simbol al iubirii divine. De asemenea, floarea Crăciunului este considerată un simbol al prosperității și al unei vieți noi, având o mare semnificație în timpul sărbătorilor religioase, care marchează nașterea unui nou început.

În Statele Unite, 12 decembrie este sărbătorită Ziua Crăciuniței, o zi dedicată acestei plante care aduce vânzări de sute de milioane de dolari anual. Popularitatea Crăciuniței este globală, iar în multe țări, această floare este nelipsită din decorurile de Crăciun, fiind un simbol al sărbătorii și al dăruirii.

Crăciunița este, fără îndoială, floarea care aduce magia sărbătorilor de iarnă în casele noastre. Cu o îngrijire corespunzătoare, această floare poate înfrumuseța orice locuință nu doar în perioada Crăciunului, dar și pe parcursul întregului an. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Charlotte profimedia 0950220050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
piftie de cocos jpg
mahmureala istock jpg
mesaje de anul nou 2024 jpg
bulgaria jpg
ficat jpg
index png
legume jpg
Insula Șerpilor  WIKIPEDIA (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net