Credințe populare despre Sântilie
Printre cei mai importanti în panteonul popular, divinitate solară şi meteorologică, Sântilie este patronul fenomenelor meteo extreme, el provoacă incendiile în verile toride, produce tunetele, fulgerele şi trăsnetele în timpul furtunilor, leagă şi dezleagă ploile, hotărăşte unde şi când să dea grindina.
Sântilie deține toate simbolurile care îl definesc un autentic zeu solar: trăsura cu roţile de foc şi caii înaripaţi, biciul şi săgeţile de foc, tunetele, trăsnetele şi fulgerele cu care luminează cerul înnorat; subordonarea şi ierarhizarea divinităţilor aducătoare de arşiţă şi foc în luna lui Cuptor multe din acestea fiindu-i surori (Pârliile, Panteliile), fraţi (Ilie Palie, Pantelimon), sau vizitiul la carului ceresc (Foca).
Sântilie a fost chirigiu sau căruțaș, şi pe un drum i-a stricat diavolul căruța. Pentru aceasta, Sântilie s-a fost rugat lui Dumnezeu să-i dea pe mână dracii, măcar o singură zi. Dar de îndată ce i-a avut în față, a tunat şi a trăsnit într-atât de mânios, că nu numai c-au pierit aproape toți dracii şi s-au ascuns, dar că toată lumea s-a înfricosat; multe pagube s-au făcut şi multe vieți s-au primejduit.
Se zice că mai demult Dumnezeu se cam asemăna în putere cu diavolul, şi cum ziditorul era iubitor de pace, făcu zapis cu diavolul, ca să poată trăi liniștiți. Citește mai multe pe canal33.ro.