Cum a adus Suleyman Magnificul secretele unei tradiții de 500 de ani care cucerește lumea. Trucuri legate de cafeaua turcească

Ultima actualizare:

Cafeaua turcească este sărbătorită în fiecare an pe 5 decembrie. A fost inclusă în anul 2013 de UNESCO în „Patrimoniul Cultural Imaterial”, iar „Ziua Mondială a Cafelei Turcești” celebrează această băutură autentică, cunoscută și apreciată în întreaga lume pentru aroma sa inconfundabilă și metoda tradițională de preparare.

Suleiman Magnificul și cafeaua turcească / foto: arhiva Click!
Suleiman Magnificul și cafeaua turcească / foto: arhiva Click!

Cafeaua turcească, una dintre cele mai iconice comori culinare ale Turciei, nu este doar o băutură, ci și un simbol al ospitalității și prieteniei, cu o istorie fascinantă și o metodă unică de preparare. La fel ca baclavaua, cafeaua turcească este strâns legată de magnificul Suleyman, unul dintre cei mai renumiți sultani ai Turciei. În ceea ce privește modul de preparare, cine nu a auzit de celebra cafea preparată la nisip, o metodă tradițională ce adaugă un farmec aparte experienței gustative?

Și pentru că nu este doar o băutură, ci și un ritual în sine, cafeaua turcească este savurată într-un anumit fel, însoțită de o conversație relaxată. Tradiția include și ghicirea în zaț, o practică fascinantă care dezvăluie legătura spirituală dintre băutor și viitor.

Suleyman Magnificul și cafeaua

Cafeaua a ajuns pentru prima dată pe teritoriul Turciei de astăzi în timpul Imperiului Otoman, prin Yemen, la palatul sultanului Suleyman Magnificul din Istanbul. Aici, maeștrii bucătari ai curții au creat o metodă inovatoare de preparare, care a dat naștere băuturii pe care o știm astăzi sub numele de „cafeaua turcească”. Devenită simbol al rafinamentului otoman, această metodă a fost atât de apreciată în Palatul Imperial încât s-a decis ca elixirul energizant să ajungă și pe străzile din Istanbul.

Primele cafenele (kiva han) publice au apărut în secolul al XVI-lea (1554), unde oamenii socializau și se bucurau de cafea împreună. Popularitatea băuturii a crescut rapid, iar comercianții au început să transporte boabe de cafea din părți îndepărtate ale lumii.

Cultura cafelei a fost, de asemenea, adoptată rapid în Europa, odată cu introducerea sa de către diplomații și oficialii europeni, care au adus tradiția turcească în țările lor.

Citește mai multe pe Adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
supa instant istock jpg
Jack Spintecătorul. Ilustrație publicată de „Illustrated London News”, la 13 octombrie 1888 (© Wikimedia Commons)
sange transfuzie adobestock jpg
ANNE BRAD PITT CAPTURA VIDEO jpg
cancer 389921 1280 jpg
image png
lebanon 3836125 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net