Cum a reușit o tânără să își salveze viața în lagărul morții de la Auschwitz cu ajutorul muzicii: „Am fost în iad”. A ajuns la 99 de ani, iar povestea ei este impresionantă

Anita Lasker-Wallfisch avea doar 19 ani când a ajuns în lagărul de exterminare Auschwitz. Era evreică și condamnată la o moarte sigură, însă muzica i-a salvat viața, iar astăzi a ajuns la o vârstă respectabilă.

Anita Lasker-Wallfisch / Foto: Pinterest
Anita Lasker-Wallfisch / Foto: Pinterest

Crescută într-o familie din Breslau (azi Wroclaw, Polonia), Anita visa în copilărie să devină muzician. Mama sa a fost violonistă, iar tatăl, un avocat respectat. Însă, după Kristallnacht („Noaptea de Cristal”) părinții n-au mai găsit niciun profesor de violoncel dispus să instruiască o elevă evreică.

În 1942, părinții săi au fost deportați și uciși, iar Anita și sora ei, Renate, au fost arestate de Gestapo în timp ce încercau să fugă spre Franța cu acte false. Anita a fost închisă timp de 18 luni pentru fals, iar în 1943, pe când avea 19 ani, a fost trimisă la Auschwitz, unde a găsit „iadul pe pământ”: „Îmi amintesc că era foarte zgomotos și total năucitor. Habar nu aveai unde ești. Oamenii țipau, un miros oribil... Am fost în iad, într-adevăr”, a povestit ea într-un interviu pentru „BBC”.

Anita Lasker, ultima supraviețuitoare a Orchestrei de femei din Auschwitz / Foto: Pinterest
Anita Lasker, ultima supraviețuitoare a Orchestrei de femei din Auschwitz / Foto: Pinterest

Muzica i-a salvat viața

La sosire, a fost bărbierită și tatuată, dar când a menționat că este pasionată de violoncel, viața i-a fost salvată. Anita a fost acceptată în Orchestra de femei din Auschwitz și a cântat cu instrumente confiscate de la alți prizonieri: „Slujba noastră a fost să facem marșuri pentru coloanele care lucrau în afara taberei când ieșeau și seara când se întorceau”, a povestit femeia.

În octombrie 1944, orchestra s-a destrămat, iar ea a fost transferată în lagărul de concentrare Bergen-Belsen. Acolo, fără muzică și fără hrană, prizonierii mureau în masă: „A fost un lagăr în care oamenii au pierit. Nu existau camere de gazare acolo, nici nu era nevoie de camere de gazare, doar se murea de boală, de foame”, a continuat Anita, care a fost eliberată în aprilie 1945, odată cu intrarea trupelor britanice în lagăr, fiind printre puținii care au reușit să supraviețuiască: „Cred că încă o săptămână și n-aș mai fi fost aici”, a mărturisit ea.

După război, Anita și sora ei Renate s-au stabilit în Marea Britanie. Renate a devenit jurnalistă și s-a mutat ulterior în Franța, unde a trăit până în 2021. Anita și-a urmat visul și a avut o carieră strălucită în muzică. În 1952, s-a căsătorit cu pianistul Peter Wallfisch, cu care a avut doi copii, Raphael, care i-a moștenit pasiunea pentru violoncel, și Maya, de profesie psihoterapeut. Astăzi, la 99 de ani, Anita Lasker-Wallfisch este ultima supraviețuitoare a Orchestrei de femei din Auschwitz. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
mihai eminescu şi veronica micle jpeg
animal 4494180 1280 jpg
image png
iran israel razboi jpg
vas de croaziera jpg
cape town 5283355 1280 jpg
persia jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net