Cum arată astăzi locul de suflet al lui Nicolae Ceaușescu? Aici, obișnuia să se transforme într-o persoană complet diferită, urmând tabieturi aparte. Are o vechime de peste 300 de ani

Ultima actualizare:

Nicolae Ceaușescu, una dintre cele mai controversate figuri din istoria României, avea un loc de suflet unde părea să lase deoparte masca de lider autoritar și să își dezvăluie latura umană. Acest loc special, care îi oferea o oază de relaxare și tabieturi inedite, continuă să existe și astăzi, păstrând farmecul autentic al vremurilor trecute.

Nicolae Ceaușescu. Foto: arhiva.
Nicolae Ceaușescu. Foto: arhiva.

O cofetărie cu istorie de peste un secol

În Slatina, pe strada Dinu Lipatti, se află „Atletul Albanez”, o mică prăvălie ce ascunde povești cu arome de bragă, înghețată și citronadă. Aceasta nu era doar o cofetărie obișnuită, ci și un loc unic, unde timpul părea să stea pe loc. Geamul fumuriu inscripționat cu „Firma Atletul Albanez. Cofetărie. Gelaterie. Memish D. Hashim” atrăgea trecătorii cu mirosuri îmbietoare de zaharicale și băuturi răcoritoare preparate după rețete tradiționale albaneze.

Fondată în 1912, anul în care Albania și-a declarat independența, cofetăria-gelaterie a  rezistat chiar și în perioada comunistă, când era aproape imposibil să conduci o afacere privată.

Ceaușescu și tabieturile sale la Atletul Albanez

Nicolae Ceaușescu avea o afinitate specială pentru această cofetărie, pe care o vizita ori de câte ori se afla în apropiere. Deși cunoscut pentru stilul său sobru și formal, liderul comunist își permitea momente de relaxare aici. Un obicei special era să fie servit direct în mașină, o decapotabilă luxoasă, ceea ce, în acea perioadă, era un adevărat spectacol pentru localnici.

Era o agitație incredibilă în zilele în care venea Ceaușescu. O coloană de mașini se întindea pe stradă, iar noi îi duceam paharele de bragă direct în mașină. Îmi amintesc perfect decapotabila, un lucru rar văzut la acea vreme. Tata chiar îl cunoștea, fiindcă și-a făcut ucenicia la o cizmărie de lângă prăvălie”, povestește Hashim Memish, unul dintre proprietarii actuali.

Farmecul locului se păstrează și astăzi

Astăzi, „Atletul Albanez” și-a păstrat identitatea de odinioară. Decorul autentic, scaunele din lemn, mașinăria de bragă și citronadă funcționează impecabil, oferindu-le vizitatorilor o călătorie în timp. În ciuda trecerii anilor, locul emană aceeași atmosferă unică, atrăgând nu doar localnici, ci și turiști curioși să descopere o parte din istoria ascunsă a României.

Hashim Memish, descendent al fondatorilor, povestește cu mândrie despre rădăcinile albaneze ale familiei sale și legătura specială dintre cultura iliră și cea dacică:

Noi îi bucurăm vara pe slătineni cu licorile noastre. Așa e tradiția – să aducem un strop de bucurie în fiecare pahar de bragă”. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
trandafiri pixabay jpg
Gurabarza Treptele Romane Ruda Foto Daniel Guță (183) jpg
glicina Manastirea ghighiu 1 jpg
1 maaaaaare Boieri cu iflic jpg jpeg
2 masa de paste jpg jpeg
bani jpg
lapte_shutterstock 2495423319 jpg
Chioșc în Parcul Cișmigiu, la sfârșitul secolului al XIX-lea (© Wikimedia Commons)
image
actualitate.net
image
actualitate.net