Cum au ajuns rușii să cucerească Venus. Povestea primelor dispozitive spațiale care au trimis date de pe o altă planetă
Sovieticii au jucat un rol esențial în istoria explorării spațiului, fiind printre primii care au deschis drumul către universul extraterestru. Prin ambițiosul program Venera, Uniunea Sovietică a înregistrat o serie de realizări fără precedent în domeniul călătoriilor interplanetare. Acest program a marcat, printre altele, lansarea primului obiect creat de om care a pătruns în atmosfera unei alte planete, dar și trimiterea primelor imagini de pe suprafața acesteia.

În anii ’60, când „cursa spațială” dintre SUA și URSS era în plină desfășurare, o competiție științifică alimentată de tensiunile Războiului Rece, explorarea cosmosului a devenit o chestiune de prestigiu național și tehnologic. Deși născută dintr-un conflict geopolitic, această rivalitate a generat progrese remarcabile în domeniul cercetării spațiale.
Cum au cucerit rușii planeta Venus
Programul Venera, desfășurat pe parcursul a aproximativ 20 de ani, a fost dedicat studierii planetei Venus, un corp ceresc care a fascinat omenirea încă din cele mai vechi timpuri. Datorită acestui program, sovieticii au bifat mai multe „prime dăți” în istoria științei spațiale: primul obiect, construit de om, care a intrat în atmosfera altei planete, prima aterizarea a unui obiect de măsurare și transmitere de informații de pe altă planetă, primul aparat care a reușit să trimită, pe Pământ, imagini de pe suprafața altei planete, dar și primul dispozitiv spațial care a înregistrat sunete de pe altă planetă. Nu în ultimul rând, sovieticii au trimis primul obiect spațial capabil să scaneze și să cartografieze teritoriul altei planete.
„Cursa Spațială”, cunoscută și sub numele de „Space Race”, a început în anii ’50, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre cele două superputeri ale Războiului Rece. Această competiție avea o dublă miză: una practică, legată de testarea eficienței sateliților spațiali în detectarea amenințărilor, în special a rachetelor balistice intercontinentale, și una ideologică, menită să demonstreze superioritatea unui sistem politic în fața celuilalt.
Comuniștii erau foarte interesați de a demonstra lumii întregi că prin socialism se pot realiza progrese incredibile și că pot surclasa capitalismul (reprezentat de americani). Întreaga „cursă spațială” ar fi pornit de la câteva reviste din Uniunea Sovietică, în care tinerii își exprimau dorința de a călători în spațiu.
Citește mai multe pe Adevărul.ro