Cum păstrezi cel mai bine bucatele din cămară

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Fie că locuim la casă sau la bloc, că avem o cămară generoasă sau doar o debara mică, fiecare din noi avem nevoie să ne păstrăm peste iarnă borcane cu murături şi dulceţuri, ceapă, cartofi şi fructe. Pentru ca toate aceste provizii să reziste timp îndelungat, e nevoie să fie ţinute în anumite recipiente, la o anumită temperatură şi nivel de umiditate. Iată ce condiţii trebuie să fie îndeplinite pentru fiecare aliment.

  • Rădăcinoasele. Morcovii, ţelina, sfecla, păstârnacul, hreanul sau guliile se ţin în nisip, cu frunzele în afară, dar fără să se atingă între ele, iar ceapa şi usturoiul se împletesc în funii, cum făcea bunica la ţară. Ceapa se mai poate pune în saci din plasă, suspendaţi. Cartofii se păstrează în lădiţe sau coşuri care să permită circulaţia aerului în interior, dar şi între ele, astfel încât să nu încolţească şi să nu se înmoaie. Ai grijă că, dacă sunt ţinuţi la lumină, devin toxici şi amari. În acelaşi timp, evită să-i ţii prea aproape de ceapă, deoarece se vor strica mai repede.

simeon stalpnicul png
  • Fructele proaspete. Merele, perele, gutuile, dovlecii se ţin pe etajere de lemn, dispuse la o distanţă de minimum 20 cm între ele, acoperite cu o pânză subţire sau cu o hârtie care să permită aerisirea. Nu trebuie să fie umede şi se întorc de pe o parte pe alta la un interval de 10-14 zile. În aceste condiţii, pot rezista 4-5 luni. Merele se depozitează pe rafturi separat de alte fructe şi legume, deoarece produc etilenă. Ele se pot menţine foarte bine în lădiţe de lemn sau în coşuri, căptuşite cu hârtie şi apoi acoperite tot cu hârtie.
  • Fructele oleaginoase. Nucile, alunele sau arahidele se păstrează cel mai bine în coajă, pentru a feri miezul plin de acizi graşi nesaturaţi (omega-3 şi omega-6) de lumină. Aerul şi lumina degradează aceste uleiuri, iar miezul ar râncezi mult mai uşor. 

simeon stalpnicul png
  • E nevoie de spaţii răcoroase, întunecate, bine aerisite. În spaţiul de depozitare e bine să ţii cont de umiditate, temperatură, ventilaţie şi lumină. Cămara trebuie să fie întunecată, răcoroasă, dar ferită de îngheţ, cu o temperatură cuprinsă între 4 şi 5 grade, constantă pe tot parcursul anului. Umiditatea trebuie să fie constantă, astfel încât fructele şi legume să nu absoarbă umiditatea în exces şi să îşi modifice textura. Nici aerisirea nu trebuie neglijată, deoarece într-un spaţiu închis, neventilat, se creează efectul de seră şi există riscul de a se dezvolta ciuperci şi mucegaiuri.
  • Borcanele. Atât timp cât au fost sterilizate corect, nu au nevoie de condiţii deosebite de depozitare. Stau bine în locuri uscate, răcoroase, şi trebuie verificate din două în două săptămâni pentru a vedea dacă şi-au schimbat culoarea sau s-a format spumă la suprafaţă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net