Cum să ai mereu lenjeria de pe pat dezinfectată și curată. Trucul banal care are grijă de sănătatea ta

Ultima actualizare:

Ar trebui să vă spălați lenjeria de pat măcar o dată la două săptămâni. Și dacă aveți copii sau animale de companie acasă, atunci trebuie să o faceți mai des. Sigur, dar în această viață aglomerată cine are cu adevărat timp să-și spele așternutul atât de des? Înțelegem, motiv pentru care vă vom economisi ceva timp și vă vom spune câteva trucuri nebunești de curățare pentru a vă face să vă spălați mai repede lenjeriile.

Ar trebui să vă spălați lenjeria de pat măcar o dată la două săptămâni. Foto: Click.
Ar trebui să vă spălați lenjeria de pat măcar o dată la două săptămâni. Foto: Click.

Perne, saltele și cuverturi: colectoare de acarieni

În fiecare zi, cearșafurile sunt acoperite cu ulei de corp, celule moarte ale pielii, transpirație și salivă. Îngrozitor! În plus, ne petrecem aproximativ o treime din viață dormind. Și, din moment ce petrecem atât de mult timp, înseamnă și mai mulți acarieni și germeni. Un fel de refugiu pentru murdărie!

Acești dăunători microscopici se hrănesc de fapt cu ceea ce corpul nostru lasă pe lenjeria de pat pe tot parcursul nopții. Nu îi poți vedea cu ochiul liber, dar sunt acolo! 

Mulți oameni au alergii severe la acarienii de praf, în special la excrementele acestora. Da, ai citit bine. De aceea, este atât de important să vă spălați cearșafurile frecvent, pentru a evita acumularea de murdărie și acarieni.

De asemenea, trebuie să vă spălați și să vă împrospătați lenjeria de pat cât mai des posibil, deoarece în timp, murdăria și resturile se pot acumula în pernă, învelitoare și în husa de saltea, unde și acarienii pot începe să se adune. Care este cel mai bun mod de a vă spăla lenjeria de pat:  

Pe cearșafurile, fețele de pernă și husele de pilota trebuie să vă concentrați, deoarece corpul dumneavoastră este în contact direct cu materialele lor textile. Deci, cât de des ar trebui să vă spălați cearșafurile?

Ei bine... minimul este o dată la două săptămâni, dar în mod ideal ar trebui să le schimbați și să le spălați o dată pe săptămână. Husele de saltea și protectoarele de perne, acestea pot fi spălate o dată pe lună deoarece nu adună atât de multă murdărie. Este important să vă spălați pernele și cuvertura atunci când este posibil sau să le curățați chimic cel puțin de două ori pe an.

Trucul care te ajută să ai o lenjerie de pat dezinfectată

Atunci când speli lenjeria de pat pentru a te asigura că o dezinfectezi total, pe lângă detergent ar fi bine să adaugi la spălat și o cană cu oțet alb sau o jumătate de plic de bicarbonat alimentar. Lichidul va ajuta la dezinfectarea țesăturilor în profunzime. 

Spălarea cu apă fierbinte

Cearșafurile de bumbac pot fi spălate la cea mai fierbinte setare de temperatură a apei disponibilă. De obicei, este spălarea la 90 de grade. Acest lucru ajută la uciderea germenilor și bacteriilor care se dezvoltă în așternut. De asemenea, vă recomandăm să vă uscați cearceaful în lumina soarelui, deoarece ar putea ajuta la dezinfectarea și la luminarea albului. Dacă doriți să le igienizați și mai bine, atunci le puteți și călca (ajută la uciderea ultimului germen).

Pilota și cuvertura

Știm cu toții că este greu să spălați pilota voluminoasă. Dar să recunoaștem, trebuie curățată. Majoritatea oamenilor preferă să le ducă la curățătorie, deoarece le economisește timp și mult efort. Dar dacă vă întrebați cum ați putea economisi niște bani, atunci s-ar putea să doriți să știți acest lucru. Este posibil să vă curățați pilota cu puf acasă.

Primul lucru atunci când spălați o plapumă este să îndepărtați husa de pilotă și să spălați husa separat. Un alt lucru de care ai dori să ții cont este să verifici dimensiunea mașinii tale de spălat. 

Dacă spălați o plapumă de puf, atunci spălarea ei cu apă ceva mai rece ar împiedica să se micșoreze. Utilizați întotdeauna detergent lichid atunci când vă spălați păturile care conțin puf sau umplutură de lână. Vă sugerăm să nu folosiți balsamuri de rufe pentru pilotele de puf, deoarece ar putea dăuna umpluturii.

Pernele

Majoritatea oamenilor nu realizează că pernele acumulează și murdărie și microbi de-a lungul anilor. Chiar dacă o husă de pernă vă ajută să vă protejați perna de murdărirea rapidă, este recomandat să vă spălați perna o dată sau de două ori pe an. 

Pernele trebuie spălate într-un cadru blând pentru cel mai scurt timp. În timp ce majoritatea pernelor pot fi spălate la mașină, altele trebuie curățate chimic. Dacă aveți o pernă umplută cu puf, puteți folosi o cantitate mică de detergent și puneți mașina în setarea cea mai blândă/delicată disponibilă.

Dar dacă ai o pernă din spumă cu memorie sau din latex, acestea nu pot fi spălate, motiv pentru care ar trebui verificate și curățate prin metoda de curățare a petelor. Îndepărtarea petelor atunci când le vedeți poate ajuta la creșterea duratei de viață a acestor perne.

Cum să împrospăzi lenjeria de pat care nu poate fi spălată

Anumite lenjerii de pat nu pot fi spălate la mașină, deoarece pot strica integritatea sau calitatea produsului. Pilotele și pernele din puf și mătase, de exemplu, nu pot fi spălate la mașină și trebuie să fie curățate doar pe puncte sau curățate chimic.

Curățarea petelor este ușor de făcut acasă, cu puțină apă și un detergent. Ai nevoie doar de o cantitate mică de săpun. Clătiți cu o cârpă curată înmuiată în apă. Cea mai bună modalitate de a împrospăta o cuvertură sau o pernă care nu poate fi spălată este să o lași să atârne la soare timp de câteva ore.

Acest lucru usucă de fapt umplutura și îi restabilește vigoarea, iar aerisirea umpluturii îi conferă un miros mai proaspăt. Căldura este cea mai bună modalitate de a ucide germenii și virușii, în special în lumina directă a soarelui. Puteți face acest lucru la fiecare câteva luni sau ori de câte ori doriți, deoarece acest lucru nu este dăunător pentru așternutul dvs.

Unele lenjerii de pat care pot fi uscate în siguranță, le puteți arunca în uscător la căldură mare timp de 30 de minute, ceea ce este foarte eficient în uciderea bacteriilor, precum și în împrospătarea lenjeriei de pat. Acest lucru ajută, de asemenea, la puf și la redistribuirea umpluturii în interiorul lenjeriei de pat.

De asemenea, ar trebui să vă scuturați pernele în fiecare dimineață după utilizare, pentru a restabili forma și volumul.

Greșeli frecvente făcute la spălarea lenjeriei de pat! 

Supraîncărcarea mașinii de spălat, folosirea balsamului de rufe, utilizarea înălbitorului pe cearșafurile care nu sunt din bumbac, neutilizarea unui agent de îndepărtare a petelor/pretratarea petelor, utilizarea a prea multă detergent, uscarea excesivă a cearșafurilor, spălarea lenjeriei de pat cu alte articole de rufe, folosirea cearșafurilor pentru uscător, îngrămădirea cearșafurile murdare sau lăsându-le într-un coș care nu are flux de aer sunt cele mai frecvente greșeli făcute la spălarea lenjeriei de pat, scrie downderbedding.com.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bani jpeg
zapada transfagarasan jpg
cheie usa istock jpg
index webp
roman mort spa jpg
sare epsom jpg
bani multi pensie jpg
contor energie electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net