Cum să bei să nu te îmbeți în noaptea dintre ani

Ultima actualizare:

Cu toții vom ciocni un pahar, în noaptea de Revelion, rugându-ne în gând pentru un an mai bun. Dar, cum noaptea este lungă și merită sărbătorită, mulți probabil nu se vor limita la un singur pahar, mai ales dacă sunt în compania prietenilor. Nu-i nimic, atât timp cât beau cu cap și, mai ales, cu măsură. În caz contrar, vor avea de suferit a doua zi.

image

Ce se întâmplă în corpul tău când bei un pahar

Efectele alcoolului în organismul tău nu sunt dintre cele mai fericite. În primul rând, el este metabolizat cu mare greutate de ficat, obosindu-l şi generând toxine. Apoi, îngreunează digestia şi predispune la îngrăşare, căci are calorii. O doză de bere conține, spre exemplu, cel puţin 200 de calorii, tot atât un pahar de vin roşu dulce, iar 100 ml de gin are 265 de calorii. Mai mult decât atât, în prezenţa alcoolului, grăsimile şi glucoza nu se mai pot metaboliza normal, depunându-se ca lipide în celulele adipoase. Ceea ce înseamnă că o mâncare consumată alături de alcool îngraşă şi mai tare. Medicii recomandă consumul de alcool la distanţă de o oră de masă, nu combinat cu mâncăruri grele, prăjite, sau cu dulciuri.

De ce apare mahmureala

Un alt efect al alcoolului este acela că deshidratează mult organismul. Aceasta este principala cauză a durerilor de cap şi ale senzaţiei de gură uscată care apar a doua zi. Este important să te hidratezi corespunzător pe tot parcursul serii, să mai bei și apă. În felul acesta ajuţi organismul să proceseze mai eficient alcoolul şi să dilueze toxinele.

Trucuri pentru a combate efectele negative ale alcoolului

·        Prima regulă este să nu bei pe stomacul gol. În caz contrar, alcoolul va fi rapid metabolizat, ajunge instant în sânge şi ţi se urcă la cap. Turmentat fiind, vei rata frumuseţe de petrecere şi nu merită. Mai mult decât atât, alcoolul va irita mucoasa gastrică, provocând greaţă şi vomă. „Mănâncă ceva cu o oră înainte de a bea pentru a încetini absorbţia alcoolului în sânge. Cele mai indicate sunt alimente grase şi carbohidraţii”, spune dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă.

·        Alternează mâncarea cu băutura, pentru a avea în permanenţă ceva în stomac. În felul acesta, alcoolul se va absorbi mai încet.

·        Nu combina băuturile! Cel puţin nu într-un timp foarte scurt. Noaptea fiind lungă, poţi schimba paharul după o pauză de câteva ore, timp în care trebuie să fi mâncat ceva.

·        Nu combina în acelaşi pahar băuturi alcoolice şi energizante la doză deoarece accentuează mahmureala de după.

·        Cunoaşte-ţi organismul şi nu depăşi măsura! Când te simţi puţin ameţit, opreşte-te, lasă de-o parte alcoolul, mănâncă şi treci pe apă. A doua zi, te vei felicita pentru gestul tău.

Leacuri pentru mahmureală

Dacă noaptea a fost mai „grea”, ai băut mai mult decât trebuia, iar a doua zi te trezești cu o mare durere de cap, iată la ce măsuri de prim ajutor e bine să apelezi!

-        Fresh-uri de portocale şi lămâie, îndulcite cu miere. Taie greaţa şi, în plus, conţin fructoză, care ajută organismul să metabolizeze mai bine alcoolul.

-        Dimineaţa, în loc de cafea, care şi ea deshidratează, fă-ţi mai bine un ceai verde, revigorant.

-        Bea ceaiuri medicinale! Cel de muşeţel calmează stomacul, cel de scoarţă de salcie e un înlocuitor natural al aspirinei, reducând durerea de cap, cel de ghimbir şi mentă taie greaţa, cel de rozmarin reduce durerea de cap.

-        E exclus alt „păhărel” de tărie, pe principiul „cui pe cui se scoate”. Îţi va agrava starea.

-        Mănâncă alimente uşoare ca să nu suprasoliciţi ficatul. Banana este un remediu foarte bun pentru că îţi reface rezervele de potasiu şi magneziu.

-        Un remediu celebru în caz de mahmureală este zeama de varză, care taie greaţa şi stimulează eliminarea toxinelor.

-        Nu în ultimul rând, respiră aer curat, deschide ferestrele sau chiar e recomandat să ieşi la o scurtă plimbare. Te va pune pe picioare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
man at supermarket jpg
banner Anca Turcasiu png
medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg
napoli 5711208 1280 jpg
Aventura prin Dobrogea a faimosului Hans Christian Andersen  Peripeţiile fascinante, publicate apoi în Danemarca jpeg
jewels 1090711 1280 jpg
4 front asistati jpg
durau jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net