Cum se curăță aparatul de aer condiționat, pentru a respira sănătos

Căldura verii încinge pereții locuințelor, confortul termic al locatarilor fiind, evident, afectat.

Astfel, aparatul de aer condiționat devine un ajutor indispensabil. Situația se repetă și toamna, în special în cazul celor care locuiesc la bloc și nu au sistem propriu de încălzire.

Unitatea interioară de aer condiționat necurățată, focar de infecție 

Agentul termic ajunge, ca de fiecare dată, târziu în calorifere, așa că funcția de încălzire a aparatului de climatizare poate intra „în acțiune”.

Indiferent de scenariu, un aspect esențial în funcționarea și utilizarea optimă a aparatului de aer condiționat ține de igiena unității de la interior.

În unitatea de interior a instalației de aer condiționat se acumulează mult praf, încărcat cu microbi și chiar mucegai. Practic, un pericol major pentru sistemul respirator. De câte ori nu ați strănutat, atunci când un aparat de aer condiționat neigienizat a fost pornit în apropiere?

Citește și: Ghid de supravieţuire pe caniculă. Ce să faci când temperaturile ajung la 40 de grade Celsius

Există firme specializate care pot asigura curățarea unității de aer condiționat, dar, respectând câțiva pași simpli, oricine poate face acest lucru.

Primul pas, obligatoriu, este oprirea alimentării cu energie electrică a aparatului. Următorul pas presupune deșurubarea și scoaterea carcasei unității. În acest moment, vor fi expuse anumite conexiuni electrice ale aparatului și de aceea este necesar ca acesta să nu mai fie alimentat.

Carcasa și sitele filtrante pot fi curățate cu săpun sau cu un burete și detergent de vase, un degresant excelent, direct în cadă sau în cabina de duș.

Carcasa și filtrele pot fi spălate în cadă

Atenție, nu încercați să uscați cele două site cu uscătorul de păr, întrucât temperatura ridicată a aerului degajat va topi materialul, de obicei polipropilenă țesută.

Următoarea operațiune presupune curățarea unității de aer condiționat. Pentru a proteja podeaua, amplasați sub unitate un lighean mai mare, pentru a strânge lichidul scurs. Astfel, puteți să cumpărați un pulverizator cu detergent dedicat sau puteți utiliza un pulverizator cu detergent cu efect bactericid și virucid universal.

Se pulverizează detergentul pe lamelele care acoperă țevile din cupru prin care circulă freonul. Lăsați detergentul să acționeze câteva minute, apoi turnați cu grijă apă distilată. În această etapă, lichidul nu ar trebui să curgă, întrucât este preluat de vasul de condens și va fi eliminat prin furtunul care ajunge la exterior.

Citește și: Când începe programul Rabla pentru Electrocasnice 2022? Ce valoare au voucherele

Operațiunea poate fi repetată de câteva ori. Fiind oprită alimentarea cu energie electrică, puteți pipăi ușor lamelele din aluminiu pentru a vedea cât de mult sunt expuse și cele din partea din spate a unității. Astfel, puteți pulveriza și acolo detergent, pentru o curățare totală.

Urmează una dintre cele mai imprtante etape, de multe ori „uitată” de cei care curăță aceste aparate. Ventilatorul unității este piesa care acumulează cea mai multă mizerie. Totodată, acesta o împrăștie în aerul respirat.

Ventilatorul unității interioare strânge cea mai multă mizerie

Mișcați lamelele care orientează fluxul de aer pe verticală foarte încet, pentru a nu deregla motorașul, atât cât e nevoie pentru a vedea ventilatorul.

Acesta este un tub vertical cu lamele. Cumpărați din comerț sau de la magazinele online cel puțin două spray-uri cu spumă activă, pentru fiecare aparat. Asigurați-vă că acestea au și un furtun îngust pentru a aplica spuma.

Astfel, după ce montați furtunul, trebuie să îl introduceți direct în ventilator și să vă asigurați că spuma a umplut întregul tub. În această etapă, este obligatoriu să aveți un lighean mare sub unitate, pentru a colecta lichidul cu mizerie scurs, după lichefierea spumei.

Citește și: Cu ce probleme de sănătate te poți alege din cauza aerului condiționat

Utilizați o lanternă pentru a observa cât de bine a fost curățat ventilatorul și repetați operațiunea dacă mai există mizerie înăuntru.

Dacă aveți acces, puteți împinge furtunul spray-ului cu spumă activă și pe tubul de evacuare a condensului. Pulverizați și trageți ușor de furtunul recipientului cu spumă. Astfel, spuma va curăța și furtunul de evacuare.

Spre final, puteți folosi un spray cu ulei lubrifiant pentru a pulveriza puțin, la prinderile ventilatorului și ale lamelelor care orientează fluxul de aer pe orizontală și la cele care reglează direcția verticală(n.r. lamelele din față). Astfel, unitatea nu va scoate zgomote ciudate, în momentul funcționării.

Igienizarea trebuie efectuată de cel puțin două ori pe an

Nu utilizați unitatea de aer condiționat până nu se usucă toate piesele. Montați, apoi carcasa exterioară și plasele filtrante. Reconectați aparatul la priză și porniți-l în modul și la temperatura dorită.

Astfel, o să vă bucurați de un aer curat, igienizarea unității de aer condiționat favorizând și utilizarea îndelungată a aparatului. Igienizarea ar trebui realizată de cel puțin două ori pe an, dacă, în încăpere, nu folosiți și un purificator de aer.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net