Cum se îmbrăcau dacii. Nu arătau ca țăranul român clasic, iar bărbații purtau tatuaje

Vestimentația strămoșilor noștri daci este detaliată de pasionați ai istoriei neamului românesc care reconstituie fidel ținuta acestora. Dacii purtau un fel de încălțări din piele, cu șireturi. Și  nicidecum nu facem referire la opincile țărănești. Erau îmbrăcați în haine colorate. De cele mai multe ori purtau o cămașă din pânză, scoasă peste ițari, scrie adevărul.ro. Aveau părul lung și multe tatuaje. 

Daci înfățișați pe columna lui Traian Foto: arhivă Click!
Daci înfățișați pe columna lui Traian Foto: arhivă Click!

Purtau pandantive cu simboluri sacre 

„Oamenii se feresc de gerurile grele îmbrăcând piei de animale și pantaloni cusuți”, preciza Ovidius, celebrul poet roman. Tot Ovidius, mărturisea că geții „se apărau de ger purtând pantaloni largi”. Pelerinele lungi și frănjurite pe margini erau prinse de restul straielor cu fibule, de diferite dimensiuni, unele din aur și argint, de câteva tipuri. Materialele folosite erau lâna, inul și cânepa. Iarna se foloseau cu siguranță șube din blană de oaie. Așa trebuie să fi arătat un dac acum aproape două mii de ani. Unii purtau pandantive cu diverse simboluri sacre, brățări sau inele din material prețios și piese de valoare capturate în raidurile contra inamicilor.  

Cum se colorau hainele 

Opinia generală era că dacii erau îmbrăcați într-un alb pur, aidoma îngerilor. Ceea ce nu ar fi fost adevărat. Trebuie spus că popoarele Antichității aveau haine foarte colorate, fresce de atunci și haine sau bucăți de material găsite în arheologie în lumea celtică sau germanică întărind acest lucru. Pe lângă faptul că, până la revoluția industrială în domeniul chimiei, în secolele 19-20, și inventarea înălbitorilor, era aproape imposibil de a obține materiale, mai ales din lână, de un alb imaculat, nuanța cea mai deschisă fiind un gălbui; neamurile antice, inclusiv dacii, cunoșteau tehnica colorării materialelor textile. Acestea erau colorate cu pigmenți minerali și mai ales vegetali – frunze, coji de legume/fructe, leguminoase. 

Totodată, firele astfel vopsite erau țesute în diferite modele, în dungi sau în carouri. Trebuie astfel să ne detașăm de imaginea unor daci îmbrăcați în alb pur și să ne orientăm spre versiunea veridică a unor daci îmbrăcați în haine în culori de multe ori vii. 

Cum purtau bărbații cămășile 

„Bărbații purtau o cămașă din pânză despicată în părți și scoasă peste cioreci sau ițari. Ea este lucrată din pânză groasă, cum sunt înfățișați dacii pe monumentul de la Adamclisi. Existau și cămăși despicate în părți, cu crețuri  la mâneci și poale, care erau făcute din pânză mai subțire. Asemenea cămăși poartă unii dintre dacii figurați pe basoreliefurile Columnei lui Traian”, scria Ion Horațiu Crișan în „Spiritualitatea daco-geților”. În picioare, geții și dacii purtau un fel de încălțări din piele, cu șireturi. Nicidecum opincile țărănești de mai târziu.

Femeile purtau rochii realizate din cânepă sau in

Femeile dace purtau rochii lungi, probabil realizate din cânepă sau in. La fel ca bărbații, purtau un soi de mantii cu glugă, pentru vremea rea, iar în picioare călțuni sau încălțări din piele asemănătoare opincilor. „Conform reprezentărilor şi informaţiilor păstrate, putem aprecia că îmbrăcămintea femeilor din Dacia era compusă din cămăşi asemănătoare iilor de azi, încreţite la gât, cu mâneci lungi şi largi sau cu mâneci scurte, fuste până în pământ, peste care, uneori, se purta o mantie amplu drapată. Când nu erau desculţe, în picioare purtau opinci sau călţuni. Capul şi-l acopereau cu o basma, iar pe vreme rea posibil foloseau o glugă”, precizează specialiștii de la ENDA.

Bărbații, cu păr lung și tatuaje 

Bărbații geți și daci sunt reprezentați de autorii antici sau de arta monumentală romană cu părul lung și bărbi ample. Ovidius scrie despre geții dobrogeni, în „Tristele” că „au glas aspru, chip sălbatic şi sunt cea mai adevărată întruchipare a lui Marte. Părul şi barba lor n-au fost tunse niciodată”. De altfel, specialiştii spun că tatuajul în teritoriile ocupate de daci este o continuare a unor vechi obiceiuri practicate de triburile neolitice ale Epocii Brozului şi mai apoi de cele ale Epocii Fierului, adică geto-dacii, tatuaje totemice descrise de Romulus Vulcănescu.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
printul william kate middleton jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inselatorie pixabay png
traian basescu jpg
Router wireless cu probleme de semnal FOTO Shutterstock jpg
islanda  jpg
test jpg
Castelul Teleki jpg
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net