Cum au reușit dacii să inventeze pastrama. Cu ce scop o preparau, de fapt

Există un român căruia să nu îi placă pastrama? Puțin probabil. Dar te-ai întrebat vreodată cine a inventat acest aliment? Știm deja că strămoșii noștri, dacii și romanii, obișnuiau să se hrănească extrem de sănătos, la loc de cinste fiind produsele naturale, iar pastrama ar fi fost, de fapt, inventată de către daci.

Pastrama este aliment inventat de daci? / Foto: Pixabay
Pastrama este aliment inventat de daci? / Foto: Pixabay

Conform DEX, termenul de „pastramă” provine din limba turcă „pastirma” şi din cea greacă „pastramas” și definește un produs din carne de oaie, capră, porc sau gâscă, sărată, afumată, uscată şi puternic condimentată. Se crede că acest preparat apreciat de extrem de mulți români ar fi fost inventat de daci.

„Mâncarea numită astazi românească are rădăcini vechi, provenite de la daci, traci, celți, greci, romani, slavi, bulgari, bizantini, otomani, germani, austrieci, sârbi, ruși, ucraineni, francezi etc. Aceste influențe au fost asimilate, multe dintre ele, nu de «mâncarea românească» în sine (fiindcă aceasta nu exista încă), ci de mâncarea dacilor, mâncarea moldovenilor, mâncarea muntenilor, dobrogenilor, ardelenilor etc.”, a scris Radu Anton Roman, potrivit reteteleluiradu.ro.

Cum a apărut pastrama?

Însă, se poate numi pastrama mâncare românească? Este adevărat că dacii obișnuiau să consume acest aliment, pe lângă lapte, precum și alte preparate obținute cu ajutorul acestuia, și erau iubitori de mazăre, măzăriche, bob și, foarte probabil, linte, dar și de pătrunjel, usturoi, praz, ceapă, morcov, păstârnac și ridichi. Și cum strămoșii noștrii au știut cum să își conserve alimentele pe timp de iarnă, folosind tehnici de afumare, murare, fermentare sau uscare, așa a apărut și pastrama, care a rămas valabil și în prezent.

„Pastrama a fost inventată, zic unii, de daci. Putem spune că pastrama este invenție românească? Eu zic că nu. Dacii habar nu aveau că cei ce le vor succeda pe teritoriul de reședință se vor numi, la un moment dat, români. Nu aveau cum să aibă conștința românismului”, a mai scris Radu Anton Roman.

În zilele noastre, românii prepară pastrama în felul următor: iau carnea dezosată, de regulă, de oaie, dar se poate folosi și cea de porc, de vacă sau de pește și o pun la conservat, prin sărare sau marinare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
oua jpg
image png
1 pasca oua rosii cozonac 1706149666 jpg jpeg
atena pixabay jpg
saptamana luminata
flori jpeg
image png
1 femeie menopauza jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net