Cumpărarea unei case, un vis din ce în ce mai îndepărtat pentru români
România se poate mândri cu unul dintre cele mai mari procente din Europa în ceea ce privește numărul proprietarilor de case. Din păcate, odată cu intrarea pe piața muncii a unei noi generații, achiziționarea unei case devine un vis din ce în ce mai îndepărtat. În condițiile creșterii masive a prețurilor, precum și a degradării generale a economiei, numărul crescut de proprietari poate ajunge la un final dramatic.
Potrivit datelor oferite de către cei de la adevarul.ro, prețurile de pe piața imobiliară au crescut cu aproximativ 38% de-a lungul Uniunii Europene, în perioada 2015-2021, potrivit unui studiu realizat de către Colliers România. În ce privește țara noastră, creșterea a fost de 34%. Chiar dacă și acest procent este unul care transformă visul de a achiziționa o casă în unul extrem de dificil de realizat pentru mulți români, dezastrul pe plan extern este chiar mai mare.
Scumpirile imobiliare din România sunt cele mai mici din întreaga Europă Centrală și de Est. Vecinii noștri din Ungaria au situația cea mai dificilă, cu o creștere a prețurilor de 108%. Îi urmează Cehia și Slovacia, cu 84%, respectiv 54%. În aceste condiții, vechiul procent al României de peste 90% din populație proprietară de casă poate înregistra o scădere majoră în următorii ani.
Nivelul inflației afectează masiv piața imobiliară
Potrivit sursei, în București, precum și în celelalte orașe mari ale României, procentul creșterii prețurilor în domeniul imobiliar a depășit valorile medii din restul țării. Iar odată cu ridicarea nivelului inflației, în tandem cu stagnarea salariilor și cu creșterea generalizată a prețurilor, șansele unui român de rând de a achiziționa o casă scad considerabil.
În aceste condiții, s-a ajuns ca cetățenii să se orienteze mai mult spre a închiria o locuință, decât spre cumpărare. Deja numeroși investitori din afara României au început planuri de construcție pentru blocuri de apartamente menite special pentru a fi închiriate. Trebuie menționat că deși este mai ușor, din puncte de vedere financiar, să închiriați o casă decât să cumpărați, chiar și chiriile au crescut constant, mai ales în Capitală, unele zone și tipuri de apartament devenind aproape complet inaccesibile pentru un salariu obișnuit.