BNR, avertisment dur pentru românii care vor să își cumpere o locuință printr-un credit imobiliar

Ultima actualizare:

Banca Națională a României avertizează românii care doresc să își cumpere o locuință printr-un credit imobiliar, pentru că donbânzile vor fi din ce în ce mai mari, potrivit site-ului Știrileprotv.

rate banci jpg

Din cauza creșterii uriașe a indicelui ROBOR, mulți români care și-au făcut în trecut credit și-au schimbat acest indice cu IRRC-ul, care la acel moment era mai mic, sperând că vor reuși să plătească mai puțin.

Spre nefericirea lor, la puțin timp după ce multe persoane au ales indicele IRCC, a crescut și acesta. Pentru ca indicii să scadă este necesar ca și inflația să se deprecieze. În ultimul an, ROBOR a crescut cu 5 procente, iar IRCC cu aproximativ 4 procente.

Românii care și-au făcut credite în această toamnă au primit mai puțini bani decât ar fi primit în lunile de vară.  Băncile au oferit credite de 3,5 miliarde de lei pe lună, în comparație cu 5 miliarde de lei, cât ofereau vara. Din cauza dobânzilor care tot cresc, multe persoane evită să își facă credite la bancă.

Sfat pentru gestionarea ratelor

Totuși, pentru cei care au nevoie să își facă credite la bancă, oficialii BNR oferă un sfat foarte important: ratele nu trebuie să depășească jumătatea veniturilor, iar dacă le depășesc este posibil să nu le facă față. Persoanele care au depozite pierd în fiecare zi banii pe care au reușit să îi economisească de-a lungul unei perioade  mai îndelungate.

Mai poate fi luată în considerare și reeșalonarea creditului ca o soluție pentru ușurarea plăților ratelor.

Pentru cei care au ajuns în stadiul în care nu mai pot plăti ratele, o soluție ar fi refinanțarea creditului cu dobândă fixă, măcar pentru câțiva ani.

Specialiștii se așteaptă ca, în decursul acestui an, dobânzile să continua să crească, la fel și indicele IRCC, iar românii trebuie să se gândească mai bine atunci când vor să își facă un credit pentru o locuință.

Românii trebuie să ia în calcul și chiria în locul creditului pentru o locuință nouă, proprie, cel puțin până când dobânzile vor fi mai mici decât sunt acum.

BNR transmite că românii trebuie să fie prudenți chiar dacă veniturilor lor au crescut, pentru că nu au crescut atât de mult încât să poată ține pasul cu inflația.

Gradul de creștere al dobânzilor

Ratele bazate pe indicele ROBOR s-au dublat comparativ cu ianuarie 2022, iar cele raportate la IRCC sunt cu 35% mai mari.

Potrivit BNR, oamenii care și-au făcut credit prin programul Prima Casă au acum o îndatorare de peste 45%. Cu toate acestea, mulți români au schimbat indicele, de la ROBOR la IRCC, pentru a avea o dobândă mai mică.

Dumitru Nancu de la Fondul de Garantare a Creditelor a declarant că „numărul romănilor care au trecut de la ROBOR la IRCC, până acum este de 17.904. Ne referim doar la cei care au credit ipotecar Prima Casă sau Nouă Casă. Având în vedere că 330.000 de români și-au cumpărat un imobil prin acest program, e o cifră semnificativă.”

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!        

Etichete: bnr

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net