Atenție! Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 7,14%. Când a mai atins o asemenea valoare

Indicele ROBOR la 3 luni se apropie de nivelul maxim înregistrat acum 12 ani și îl poate depăși! Este un serios semnal de alarmă pentru românii care au credite în lei, pentru că în funcție de valoarea acestuia se calculează costul ratelor lunare

Românii care au credite în lei cu dobândă variabilă vor plăti ratele si mai mari
Românii care au credite în lei cu dobândă variabilă vor plăti ratele si mai mari

Luni, 18 iulie 2022, ROBOR la 3 luni a ajuns la 7,14%, în condițiile în care vineri era 7,09%. Analiștii Băncii NAționale Române (BNR) spun că un nivel mai mare a fost înregistrat în urmă cu 12 ani, respectiv 7,18%.

Reamintim că la începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 7,29%, de la 7,27% anterior, iar ROBOR la 12 luni a urcat la 7,40%, de la 7,41%, vineri. 

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.

Cât au crescut ratele în ultimul an 

Este tot mai greu pentru românii care au de rambursat creditele în funcție de ROBOR! Ratele au crscut foarte mult, aceștia ajungând să dea în fiecare lună chiar și cu 900 de lei mai mult decât anul trecut. 

După ce Banca Națională a decis să majoreze dobânda cheie de la 3,75%, la 4.75% pentru a combate rata inflației, indicii de consum, în principal ROBOR la 3 luni, au crescut într-un ritm accelerat, conform digi24.ro. Dacă anul trecut, în 14 iulie, ROBOR era la nivelul de 1,5%, la începutul lui 2022 valoarea acestuia deja se dublase. Iar pe 14 iulie 2022, ROBOR la 3 luni a ajuns la 7,05%, adică o diferență de peste 5,5 puncte procentuale față de perioada similară a anului trecut.

Astfel, cei care au credite luate înainte de mai 2019 au ajuns să plătească rate mai mari cu peste 900 de lei față de acum un an.

Cât va ajunge ROBOR la 3 luni la finalul anului

Și previziunile sunt destul de sumbre! Specialiștii spun că situația nu se va îmbunătății, ba chiar până la finalul anului ROBOR la 3 luni ar putea ajunge la 8%, asta din cauza faptului că inflația va rămâne la un nivel ridicat până anul viitor.

La nivelul lunii mai 2022, aproape 490.000 de români aveau credite ipotecare și de consum calculate în funcție de ROBOR la 3 luni. 32% din totalul creditelor sunt calculate cu ROBOR, 40% cu IRCC și 28% au dobândă fixă. În privința creditelor Prima Casă, 71% din totalul creditelor sunt calculate cu ROBOR și doar 29% cu IRCC. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net