Cât costă moneda de 10 lei din argint. A fost lansată de BNR, iar prețul este unul foarte piperat

Bănca Națională a României (BNR) a anunțat, într-un comunicat, lansarea în circuitul numismatic a unei monede de 10 lei din argint. Vestea este excelentă pentru colecționari, dar prețul acesteia este destul de piperat.

Moneda de 10 lei din argint a fost lansată pe 5 decembrie 2022. Foto colaj/BNR
Moneda de 10 lei din argint a fost lansată pe 5 decembrie 2022. Foto colaj/BNR

BNR lansează această monedă specială, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la înființarea Bursei de Valori Bucureşti, Moneda de 10 lei din argint va fi realizată în ediție limitată, de 5.000 de bucăți, potrivit Băncii Națională a României.

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 5 decembrie 2022, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 140 de ani de la înființarea Bursei de Valori București”, se arată în comunicatul BNR.

Cum arată și cât costă moneda de 10 de argint

Partea principală a monedei, aversul, are ca înfățișare sediul actual al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), inscripţia „România”, valoarea nominală 10 lei, stema României şi anul de emisiune, 2022.

Pe reversul monedei apare o imagine a sediului vechi al BVB şi inscripţiile „Bursa de Valori Bucureşti” şi „140 Ani”, conform comunicatului Băncii Naționale a României.

Această monedă din argint va fi însoţită de certificate de autenticitate ale emisiunii. Pe ea apar semnăturile guvernatorului BNR şi ale casierului central. Ele sunt redactate în trei limbi: română, engleză şi franceză.

Cei care vor să intra în posesia acestei monede de 10 lei din argint trebuie să scoată din buzunar suma de 450 de lei fară fără TVA, anunță BNR.

„Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României, iar lansarea lor în circuitul numismatic se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României”, transmite instituția bancară.

Moneda de 10 lei de argint vine la 1 an de la o altă lansare de colecție

În urmă cu 1 an, BNR lansa o altă „piesă” de colecție. Este vorba despre o bancnota de 20 de lei, prima din România pe care apare chipul unei femei.

Pe 1 decembrie 2021, bancnota cu Ecaterina Teodoroiu a fost pusă în circulație de Ziua Marii Uniri. Totodată, cu acea ocazie, Banca Națională a lansat în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881.

Tirajul pentru această emisiune numismatică a fost de 30.000 bucăți, dar puțină lume s-a întâlnit cu această bancnotă. Prețul de vânzare al replicii pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881 a fost de 100 lei, fără TVA. Vom vedea dacă românii vor mai norocoși cu moneda de 10 lei din argint, care a fost lansată pe 5 decembie 2022.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

barbat suparat jpg
Cristina Pazurati în vizita la Tristan Tate FOTO Antena 3 CNN / Wowbiz
cub cornel Ilie png
bani valuta curs valutar dolari pexels jpg
cub Otniela png
America Express Andreea Antonescu și Andreea Bălan Foto Antena 1
cub lidia buble png
facebook messenger jpeg
image
image
image
image
image
image
Fratii Tate escortati de politisti la iesirea din sediul DIICOT 26 ianuarie FOTO Inquam Photos Sabin Cirstoveanu
Cristina Pazurati în vizita la Tristan Tate FOTO Antena 3 CNN / Wowbiz
barbat suparat jpg
bani valuta curs valutar dolari pexels jpg
facebook messenger jpeg
gun 4560173 960 720 jpg