Cine a fost Anna May Wong, prima asiatică al cărei portret va fi bătut de Monetăria SUA pe o monedă

Monetăria Statelor Unite ale Americii derulează programul „Femei americane”, prin care sunt realizate emisiuni speciale de monede de 25 de cenți, pe care sunt bătute, exclusiv, portretele unor femei care au marcat istoria SUA.

S-a născut în 1905, în Los Angeles

Anna May Wong s-a născut pe 3 ianuarie 1905, în Los Angeles. Numele ei, la naștere, a fost Wong Liu Tsong, dar familia ei i-a dat un nume american, mai precis Anna May Wong.

Citește și: Cum a fost lăsat de izbeliște un tezaur monetar dacic, într-o pădure din județul Alba

Ea a fost distribuită în primul rol, ca figurant, în filmul „The Red Lantern” (1919). Avea 14 ani și a continuat să obțină contracte secundare, până la primul ei rol principal în „The Toll of the Sea” (1922).

Cariera ei a cuprins filme, apariții TV și piese de teatru. Anna May Wong a apărut în peste 60 de filme, inclusiv filme mute și unul dintre primele filme realizate în Technicolor. Wong a devenit, de asemenea, prima actriță de origine asiatică, cu rol principal, într-o producție de televiziune din SUA, pentru rolul din „Galeria doamnei Liu-Tsong” (1951).

Vezi și: Cum arată monedele cu chipul regelui Charles al III-lea. Vor fi puse în circulație anul acesta

După ce s-a confruntat cu o discriminare constantă, la Hollywood, Anna May Wong a călătorit în Europa și a apărut în filme jucate în engleză, germană și franceză. De asemenea, a apărut în producții pe scenele din Londra și New York.

Anna May Wong a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame în 1960. Ea a murit pe 3 februarie 1961. Moneda de 25 de cenți dedicată actriței Anna May Wong este cea de-a cincea din seria „Femei americane”. 

Nu rata nici: S-a autoproclamat «dictator», iar țara lui este formată doar din propria lui familie!

Acesta este un program care se va întinde pe patru ani și care celebrează realizările și contribuțiile aduse de femei la dezvoltarea și istoria SUA. Începând din 2022 și continuând până în 2025, Monetăria SUA va emite până la cinci noi modele, în fiecare an. Aversul fiecărei monede va păstra portretul lui George Washington, specific monedei de 25 de cenți.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
FotoJet jpg
calendar ortodox 2021 25 martie bunavestire mihai coman jpeg
Construcție casă dreamtime com jpg
grave 674443 1920 jpg
boy 1666611 1920 jpg
Kati Ognean arhiva personală jpg