Cuvântul rar care induce românii în eroare! Are un sens secundar neobișnuit, iar mulți oameni nu știu cum să îl folosească corect

Ultima actualizare:

Limba noastră are în spate o istorie îndelungată, iar în ciuda faptului că suntem vorbitori nativi, româna poate ascunde unele capcane și surprize chiar și pentru noi! Un astfel de element surprinzător este reprezentat de un banal cuvânt, pe care poate că nu foarte mulți dintre noi îl mai folosim în ziua de astăzi!

Cuvântul are un sens secundar rar / foto: Freepik
Cuvântul are un sens secundar rar / foto: Freepik

Limba noastră este pline de cuvinte care, în ziua de astăzi, nu mai sunt folosite decât foarte rar, sau chiar deloc. De obicei, atunci când ni se întâmplă să auzim un astfel de cuvânt folosit într-o conversație cotidiană, el ne atrage atenția imediat, din cauza faptului că sună total diferit față de vocabularul pe care îl utilizăm în mod obișnuit.

Iar unele cuvinte mai au și sensuri secundare chiar și mai rare, lucru ce reușește să ne pună și mai mult în dificultate. Un astfel de cuvânt din limba română este și panglicar, un banal substantiv masculin care, de fapt, este mult mai complex decât am crede inițial!

Cuvântul din limba noastră care induce românii în eroare

Dacă ne numărăm printre românii care nu au mai auzit vreodată acest termen, trebuie să știm că asemănarea cu substantivul „panglică” nu este doar o coincidență! Practic, dacă vom verifica definiția din Dicționarul explicativ al limbii române, vom vedea că „panglicar” este definit drept „artist (de circ) care face scamatorii cu panglici”.

Cu toate acestea, tot în DEX vom mai vedea că acest cuvânt neobișnuit mai are un sens, cu totul diferit de cel prinicpal!

Sensul neobișnuit al cuvântului „panglicar”

Mai precis, banalul substantiv „panglicar” mai este definit în dicționar drept „epitet dat unui șarlatan, unui escroc, precum și unei persoane care vorbește mult și nu la obiect”. De altfel, cuvintele „escroc” și „șarlatan” chiar sunt date drept sinomime ale acestui cuvânt rar!

Astfel, după cum putem vedea, nu numai că acest cuvânt este astăzi destul de rar întâlnit chiar și cu sensul lui principal, dar definiția secundară este chiar și mai obscură și mai fascinantă!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William la BAFTA, Getty Images (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oras kyle wikipedia jpg
insula room enough shutterstock jpg
IPS teodosie jpg
196fdb27 213c 4946 b005 565184429723 jpeg
Iosif Stalin
image png
soarece iluzie jpg
toamna pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net