De ce a vrut Chopin să fie îngropat fără inimă. Ce gând îl obseda pe celebrul compozitor

Moartea celebrului compozitor Frederic Chopin, pe data de 17 octombrie 1849, la 39 de ani, și pierderea raportului medico-legal al autopsiei, au aprins o dezbatere care continuă și în zilele noastre: care a fost cauza decesului compozitorul polonez? Chopin avea o teamă teribilă de a fi îngropat de viu, așa că și-a dorit ca inima să îi fie înlăturată imediat ce va închide definitiv ochii. Aceasta este conservată într-un borcan cu coniac, păstrat și azi în cripta Bisericii Sfintei Cruci din Varșovia, trupul său fiind  îngropat în cimitirul Père Lachaise din Paris, orașul în care a murit.

Frederic Chopin avea o teamă teribilă de a fi îngropat de viu / Foto: Arhiva Click!
Frederic Chopin avea o teamă teribilă de a fi îngropat de viu / Foto: Arhiva Click!

Frederic Chopin și-a dat ultima suflare într-un apartament din legendarul Place Vendome din Paris, foarte tânăr, la doar 39 de ani, pe data de 17 octombrie 1849. Fobia compozitorul şi pianistul polonez a fost aceea de a nu fi îngropat de viu, motiv pentru care, pe patul de moarte, i-ar fi cerut uneia dintre surorile sale să jure că „îi va face să îl taie”, ca să nu fie îngropat de viu. Astfel, organul a fost depus într-un borcan cu coniac, care este păstrat și azi în cripta Bisericii Sfintei Cruci din Varșovia. Trupul său, însă, este îngropat în cimitirul Père Lachaise din Paris, orașul în care a murit.

Care a fost cauza decesului compozitorul polonez

Certificatul de deces menționa tuberculoza ca fiind cauza morții artistului, boală cu care fusese diagnosticat cu câteva luni înainte, de una dintre cele mai importante autorități ale vremii, Jean Cruveilhier, considerat cel mai bun anatomist din Franța în prima jumătate a secolului XIX.

Raportul, scris de către Jean Cruveilhier însuși, s-a pierdut, însă, Jane Stirling, o aristocrată din Scoția, care luase lecții de muzică de la Chopin, i-a trimis o scrisoare muzicianului Franz Liszt, informându-l despre ce spusese doctorul: „Autopsia nu a stabilit cauza morții, dar se pare că plămânii erau mai puțin afectați decât inima. Este o boală care nu a mai fost observată niciodată”.

Diagnosticul, publicat în American Journal of Medicine, este cel mai recent şi cel mai convingător dintr-o serie lungă de teorii cu privire la cauza morţii compozitorului. Alte diagnostice au fost: fibroza chistică, deficit de alfa-1 antitripsină (o boală genetică în care individul este predispus la infecţii pulmonare), sau stenoza mitrală ( o îngustare a valvelor inimii). 

În aprilie 2014, în biserica din capitala Poloniei , cercetătorii au analizat borcanul cu inima lui Chopin şi au observat că inima era acoperită de un strat subţire de materiale fibroase albe. Mai mult, erau vizibile şi leziuni mici, simptome clare ale unor complicaţii serioase ale tuberculozei: „Nu am deschis borcanul. Dar după starea în care se află inima, putem spune că cel mai probabil, Chopin a suferit de tuberculoză, iar pericardita a fost cauza imediată a morţii”, a explicat profesorul Michael Witt de la Academia Poloneză de Ştiinţe, citat de The Guardian.

Recipientul va rămâne nederanjat în nișa sa până în anul 2064

Examinarea realizată de Michael Witt  şi echipa sa, este prima din 1945 şi până astăzi: „Am găsit-o perfect conservată în borcan. Unii oamenii încă vor să deschidă borcanul, pentru a preleva mostre de ţesut, pentru efectuarea de teste ADN astfel încât să îşi testeze ideile conform cărora Chopin ar fi suferit de o boală genetică. Ar fi complet greşit. Ar putea distruge inima şi, în orice caz, sunt destul de sigur că acum ştim ce l-a omorât pe Chopin”.

Orice ar fi pus punct vieții excepționalului muzician polonez, Biserica Sfintei Cruci din Varșovia va fi în continuare un loc de pelerinaj pentru iubitorii muzicii lui Frederic Chopin, care sunt convinși că văd inima unuia dintre cei mai mari artiști.

La rândul său, recipientul, perfect sigilat, va rămâne nederanjat în nișa sa până în anul 2064, Cel puțin, aceasta este recomandarea pe care oamenii de știință au făcut-o după ce au depozitat din nou inima compozitorului în locul său de odihnă.  

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
loc de munca, 700 de lei pe zi, freepik jpg
miel pixabay jpg
man at supermarket jpg
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net