Cine a fost Vangelis. Viața celebrului compozitor, care a murit la 79 de ani

Compozitorul de origine greacă Vangelis a murit la vârsta de 79 de ani, într-un spital din Paris. Deși mulți i-au auzit creațiile, cel mai probabil, măcar o dată de-a lungul anilor, poate că nu toți știu să le asocieze cu geniul din spatele capodoperelor. Iată cine a fost Vangelis!

image
Vangelis: viața celebrului compozitor care a murit la 79 de ani Foto: Facebook

Vestea morții compozitorului Vangelis a venit cu multe regrete din partea admiratorilor săi, care au apreciat creațiile muzicianului, acestea făcând parte și din coloanele sonore ale unor filme celebre precum „Blade Runner” şi „Chariots of Fire”.

De altfel, acestea i-au adus în cele din urmă notorietatea la nivel internațional, iar Vangelis a fost recompensat și cu un Oscar pentru coloana sonoră a filmului „Chariots of Fire", din 1981. Pentru liniile sonore din „Blade Runner” și „1492: Conquest of Paradise”, muzicianul a primit nominalizări și la Globul de Aur. 

Cine a fost Vangelis

Vangelis, cu numele său primit la naștere Evangelos Odysseas Papathanassiou, s-a născut la data de 29 martie 1943, la Agria, lângă Volos, Grecia. Cu un talent muzical înnăscut, Vangelis a început să compună începând cu vârsta de 4 ani.

Unul dintre cele mai interesante detalii despre viața lui Vangelis este faptul că a fost un muzician autodidact, refuzând lecțiile clasice de pian. Practic, întreaga sa carieră a fost clădită pe pur talent și intuiție, fără să aibă bazele aprofundate ale studiului muzical teoretic.

Pe lângă interesul său pentru muzică, Vangelis a mai studiat pictura și regia de film, la Academia de Arte Frumoase din Atena. În adolescență, a cochetat cu mai multe formații muzicale, alăturându-se chiar unor trupe rock din Grecia. La scurt timp însă, la vârsta de 25 de ani, s-a mutat la Paris.

stanga
dreapta
vangelis2 jpeg
vangelis 4 jpeg
vangelis 3 jpeg
vangelis1 jpeg

Așa cum și-a clădit propriul drum în industrie, Vangelis nu a dorit să se piardă în marea de artiști comerciali, așadar a decis să-și creeze stilul său unic, aprofundat într-un studio de înregistrări propriu, pe care și l-a creat în Londra.

Vangelis, viața personală

Deși a fost și va rămâne în continuare, fără doar și poate, o personalitate internațională, Vangelis și-a trăit viața discret, astfel că nu se cunosc foarte multe detalii din intimitatea sa. Artistul a preferat să se concentreze pe cariera sa muzicală, respingând cu modestie, de-a lungul anilor, chiar și laudele și onorurile care i-au fost aduse. 

Nu era astfel adeptul interviurilor, iar informațiile cu privire la viața sa personală nu sunt singure. S-a spus însă că artistul ar fi avut două căsnicii eșuate, iar că de ceva vreme era într-o relație.

Potrivit presei internaționale, muzicianul a fost căsătorit cu Veronique Skawinska, o fotografă care a făcut niște ilustrații pentru albumele sale. Anterior, Vangelis ar fi mers în fața altarului și cu cântăreața Vana Veroutis, a cărei voce poate fi auzită și pe câteva piese de-ale sale. Artistul nu a avut însă niciun copil, potrivit informațiilor cunoscute.

Citește și: A murit un actor din serialul „Friends". Aparițiile lui au fost mereu savuroase

Vangelis: unul dintre cei mai mari compozitori de muzică electronică din toate timpurile

Cu o activitate muzicală de peste 50 de ani în care a produs peste 52 de albume, Vangelis este considerat unul dintre cei mai mari compozitori de muzică electronică din toate timpurile. Acesta a fost decorat, în 2001, de statul francez, cu Legiunea de Onoare în grad de comandor. 

Printre cele mai cunoscute creații ale sale menționate anterior, mai amintim și coloana sonoră pentru filmul „Luna amară/ Bitter Moon”. Vangelis și-a adus însă aportul muzical și în cadrul a numeroase documentare, spectacole de teatru, evenimente ştiinţifice, sportive şi artistice.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

peter imre corina dănilă jpg
gabi badalau evenimente jpg
image png
646x404 (1) jpg
Peter Imre, ospătar   galerie foto jpeg
BeFunky collage (46) jpg
printul paul 1 jpeg
paula seling 0 jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Peter Imre, ospătar   galerie foto jpeg
peter imre corina dănilă jpg
tom hiddleston zawe3 jpg
adda tratament2 png
gabi badalau evenimente jpg
kim kardashian iulie 2022 2 jpg