De ce este închisă pentru public cetatea în care Sergiu Nicolaescu a realizat cele mai importante filme. Motivul te va surprinde
Cu toate că erau programate să fie finalizate până în iunie 2022, lucrările de reabilitare la Cetatea țărănească de Râșnov, demarate în anul 2020, au progresat mai lent decât era așteptat, atingând doar stadiul de jumătate până în prezent.
În acest context, autoritățile locale se pregătesc să organizeze o nouă licitație pentru selectarea unui alt antreprenor care să continue și să finalizeze proiectul.
Cetatea Râșnov, un reper istoric și turistic
Cetatea Râșnov, un reper istoric și turistic de prim rang în România, rămâne închisă pentru vizitatori, cel mai probabil pe parcursul întregului an în curs. Lucrările de reabilitare, care ar fi trebuit încheiate în vara anului 2022, nu vor putea fi finalizate nici până la sfârșitul acestui an, datorită unor întârzieri semnificative.
Aceste întârzieri sunt parțial atribuibile dificultăților întâmpinate de constructorul inițial, care a întâmpinat probleme serioase în urma declanșării pandemiei de coronavirus și a măsurilor restrictive asociate, precum starea de urgență și starea de alertă.
Pentru a remedia situația, Primăria Râșnov a demarat o evaluare detaliată a lucrărilor efectuate până acum, precum și a celor ce urmează să fie realizate.
Această expertiză a fost finalizată la sfârșitul anului 2023, așa cum a precizat Răzvan Iancu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Râșnov. În baza acestei evaluări, următorii pași legali vor fi luați pentru a continua proiectul de restaurare a cetății.
Consiliul local Râșnoveni a aprobat, de asemenea, în ultima ședință de consiliu a anului trecut, o etapizare a proiectului. Această decizie a venit după ce primăria a obținut o derogare de la ADR Centru, care permite prelungirea termenului pentru utilizarea fondurilor nerambursabile. Prin urmare, Primăria Râșnov va putea continua să acceseze fonduri europene pentru proiect, însă în etape.
Cât valoareaza proiectul de de reabilitare a Cetății Râșnov
Valoarea totală a proiectului de reabilitare a Cetății Râșnov se ridică la aproape 21 de milioane de lei, din care peste 13 milioane de lei sunt fonduri europene.
Alături de Cetatea țărănească se află Dino Parc, un alt punct de atracție turistică, cu un flux consistent de vizitatori.
Redeschiderea cetății nu doar că va stimula turismul la Dino Parc, ci va contribui și la creșterea numărului de vizitatori interesați de istoria și patrimoniul cetății, unde s-au filmat numeroase scene din celebrele filme românești istorice regizate de renumitul Sergiu Nicolaescu.
Nu doar Sergiu Nicolaescu a filmat în Cetatea Râșnov
În anul 2002, Zona Râşnovului a captat atenția industriei cinematografice, transformându-se într-o veritabilă Cetate a Filmului, atunci când regizorul american Anthony Minghella a selectat această locație pentru filmarea peliculei "Cold Mountain", avându-i în rolurile principale pe Jude Law și Nicole Kidman.
Interpretarea remarcabilă a actriței Renée Zellweger în acest film i-a adus un premiu Oscar. O parte semnificativă a filmului a fost realizată într-o cabană din lemn, special construită în acest scop, însă ulterior, cabana a fost lăsată în paragină.
Cetatea Râşnov a găzduit filmările a două dintre cele mai iconice filme ale regretatului regizor Sergiu Nicolaescu: "Dacii" în 1966 și "Nemuritorii" în 1974. În plus, în anul 1965, în incinta cetății a avut loc filmarea peliculei "Steaua fără nume", o coproducție româno-franceză, unde a strălucit diva cinematografului francez, Marina Vlady.