De ce nu e recomandat să gătim carnea de grătar direct pe flacără. Atenție, putem mânca produși chimici periculoși

De 1 Mai sau în orice zi de sărbătoare, grătarul este una dintre cele mai populare metode de a petrece timpul cu familia și prietenii.

Carnea nu se gătește direct pe flacără / foto: arhiva
Carnea nu se gătește direct pe flacără / foto: arhiva

Cu toate acestea, specialiștii trag un semnal de alarmă: modul în care preparăm carnea pe grătar poate transforma un prânz aparent sănătos într-un pericol real pentru sănătate.

Asist. Univ. Dr. Andra Balcangiu – Stroescu, medic specialist în nefrologie, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, a explicat pentru News.ro de ce nu este recomandat ca focul să ardă carnea direct pe grătar.

„Carnea nu trebuie făcută cu flacără directă, pentru că se poate accelera arderea. În momentul în care carnea se arde, se formează nişte compuşi chimici toxici”, explică medicul.

În special în cazul cărnii procesate, cum sunt micii, cârnaţii sau alte produse similare, pericolul este și mai mare. Acestea conțin nitriți care, în contact cu temperaturile înalte de pe grătar, se transformă în nitrozamine — substanțe cu potențial cancerigen.

Dar nici carnea macră nu este complet lipsită de riscuri. Dacă este supusă unei temperaturi foarte ridicate, pot apărea amine heterociclice, mai ales atunci când grăsimea se scurge pe jar și generează fum. Fumul se depune pe carne și este ulterior ingerat de consumator.

Un truc util pentru a reduce riscurile este marinarea cărnii înainte de gătire. Marinatele bogate în antioxidanți, cum ar fi cele pe bază de lămâie, pătrunjel, cimbru sau alte ierburi aromatice, pot încetini procesul de ardere și pot reduce formarea compușilor toxici.

Totuși, este de evitat uleiul de măsline în aceste preparate, dacă urmează să fie expus la temperaturi ridicate.

Acesta nu este stabil termic și poate el însuși genera substanțe dăunătoare la gătirea intensă. Uleiul de măsline este ideal în salate sau preparate gătite la temperaturi moderate, dar nu pentru grătar.

Sfaturi esențiale pentru un grătar sănătos

  • Evitați flacăra directă — folosiți jarul încins, nu focul.
  • Întoarceți frecvent carnea pentru a preveni arderea.
  • Alegeți carne slabă, preferabil neprocesată.
  • Marinați carnea cu ingrediente naturale bogate în antioxidanți.
  • Nu folosiți ulei de măsline la temperaturi înalte.

„Chiar dacă vorbim despre carne macră sau carne cu puţină grăsime, există un risc pentru sănătate dacă ardem carnea pe grătar. Marinatele și ierburile pot influenţa acest proces, scăzând posibilitatea de ardere”, mai adaugă dr. Balcangiu – Stroescu.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tabel pensii png
Ilie Bolojan, Ioana Fasie, foto arhiva jpg
image png
UK, foto Shutterstock jpg
Ilie Bolojan FOTO Mediafax
image png
image png
front 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net