De ce se spune că femeile nu au voie la Mănăstirea Frăsinei. Ar fi vorba despre un blestem de 150 de ani
Mănăstirea Frăsinei este singurul lăcaș ortodox din țara noastră unde femeile nu au voie să intre. Aceasta se află în comuna Muereasca, județul Vâlcea.
Primii călugări care au venit la Frăsinei au fost Ilarion și Ștefan, doi pustnici care s-au retras în acest loc în anul 1710. În anul 1857, schitul din pădurea de frasini avea să fie vizitat de Sfantul Ierarh Calinic. Impresionat de liniștea locului și de nevoința monahilor, episcopul lua hotărârea să ridice o mănăstire.
Avatonul de la Frăsinei
Sfântul Ierarh Calinic a dorit ca la Mănăstirea Frăsinei să fie urmată pravila monahală athonită, o rânduială aspră și sfântă, pe care el o cunoscuse personal, făcând o călătorie în Sfântul Munte Athos. Astfel, ajunge să li se interzice femeilor să intre pe teritoriul mănăstirii.
Ce scrie pe piatra de legământ a Sfântului Calinic
Pe piatra de legământ a Sfântului Calinic sunt gravate atât binecuvântări pentru femeile care vor păstra acest legământ, cât și blesteme pentru cele care îl vor încălca. „Acest sfânt locaș s-a clădit din temelie spre a fi chinovie de părinți monahi și, fiindcă din partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor viețuitori acolo, de aceea sub grea legătura s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece, să fie sub blestem și toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gârbăvia și tot felul de pedepse, și iarăși celor ce vor păzi această hotărâre să aibă blagoslovenia lui Dumnezeu și a smereniei noastre și să vină asupra lor tot fericitul bine", scrie pe piatra de legământ.
Ce s-a întâmplat cu o fată care a trecut de hotarul statornicit de ctitor
Este cunoscut cazul unei fete care a trecut de hotarul statornicit de ctitor și s-a îmbolnăvit, pe loc, de epilepsie. Prin rugăciunile Sfântului Calinic, fata s-a tămăduit în chip miraculos.