De ce-și vorbesc românii urât, atunci când se întâlnesc în străinătate: „Se uită la mine și pur și simplu nu răspund la salut”

În cadrul unei discuții pe un grup de Facebook dedicat românilor întorși acasă, o româncă stabilită în Statele Unite ale Americii a ridicat o întrebare ce a stârnit interesul mai multor persoane, conform informațiilor furnizate de StiriDiaspora.

Atunci când se întâlnesc între ei în alte țări, românii sunt răutăcioși / foto: Pixabay
Atunci când se întâlnesc între ei în alte țări, românii sunt răutăcioși / foto: Pixabay

Curioasă să afle motivele din spatele comportamentului rece și ostil al unor români atunci când întâlnesc alți compatrioți în țările străine în care trăiesc, sau pe care le vizitează, ea a întrebat:

„De ce vă comportați atât de urât când întâlniți întâmplător un alt român? De multe ori am întâlnit români care, dacă le spun <<bună>> pentru că îi aud vorbind românește, se uită urât. În special în America, unde nu suntem atât de mulți ca în alte țări. Nu înțeleg ce stă în spatele acestei răutăți? Eu sunt entuziasmată când întâlnesc un alt român și deseori am avut dialoguri plăcute.”

Ce i-au răspuns internauții

Diverse opinii au fost exprimate, unele indicând educația ca factor decisiv în acest comportament. Un utilizator a comentat: „Sistemul de educație românesc promovează individualismul, generând un sentiment de competiție între români când se întâlnesc.”

Alții au sugerat că este vorba despre caracterul individual al fiecăruia: „Indiferent de locație, dacă ești om, ești OM. Țara nu îți conferă altă calitate.”

Românca care a pus întrebarea a descoperit că și alți compatrioți au experimentat același tip de reacție negativă. „Am întâlnit aceeași atitudine la școala fiicei mele. Îi salut pentru că știu că sunt români, dar ei pur și simplu nu răspund la salut sau se prefac că nu mă aud.”

O altă persoană a împărtășit o experiență similară: „Deși ne știm de la biserică sau ne întâlnim prin magazine, românii încep să vorbească în altă limbă când mă aud vorbind românește.”

Statutul social are prioritate

Un alt participant a subliniat că interesele materiale și statusul social sunt prioritare în relațiile dintre români, în detrimentul valorilor umane. „Am observat că totul se rezumă la unde lucrezi, ce casă ai, ce mașină. Sistemul de valori e praf. Am ajuns să mă simt mai apropiat de oameni din Guatemala, Indonezia și alte țări pentru că sunt mai umili și mai autentici.”

Pentru a înțelege mai bine acest comportament, Stiri Diaspora a consultat opinia unor psihologi. Un factor important identificat este efectul de "străinătate", care ne face să ne simțim vulnerabili departe de casă și să ne dorim să ne afirmăm identitatea națională prin critică și rivalitate.

De asemenea, identitatea națională construită social ne determină să ne comparăm cu alți români și să-i evaluăm negativ pe cei care nu corespund așteptărilor noastre. Stereotipurile negative despre români pot contribui și ele la acest comportament, ducând la o judecată superficială și la identificarea trăsăturilor negative în ceilalți români.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
valentin olariu Tatal lui Sebi jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net