Doi români au deschis primul restaurant cu preparate tradiționale românești din Olanda: „Gătim cu dragoste”

Familia Gavriluță a descoperit în Olanda o nouă oportunitate de a-și transforma visul în realitate, stabilindu-se într-un mediu nou și promițător pentru a-și construi viața și a prospera.

Casa Bunicii, singurul restaurant autentic din Olanda, se află în orașul Wateringen / foto: Facebook
Casa Bunicii, singurul restaurant autentic din Olanda, se află în orașul Wateringen / foto: Facebook

Această călătorie a început acum 16 ani, când fiul lor, Antonio, a fost captivat de frumusețea și liniștea Olandei și și-a exprimat dorința de a face din această țară locuința sa permanentă. Astfel, acum câțiva ani, au pus bazele unui restaurant de familie numit "Casa Bunicii", situat pe strada Kerklaan din Wateringen.

În 2007, Florentina (47 de ani) și soțul ei Leo (47 de ani), împreună cu fiul lor Antonio (în vârstă de 23 de ani în prezent), au petrecut o vacanță în Olanda. Fiul lor a fost captivat de atmosfera liniștită și de verdele din jur, precum și de comoditatea de a putea traversa strada folosind un buton.

Inițial, totul a pornit de la o discuție despre oportunitatea de a se muta în Olanda, iar decizia a fost susținută de toți membrii familiei. Leo și-a început propria afacere în domeniul construcțiilor, în timp ce Florentina s-a ocupat de administrarea acesteia.

În 2014, românii au primit dreptul de a munci în Olanda fără a avea nevoie de permis de muncă, însă Florentina era însărcinată și a trebuit să rămână în concediu prenatal.

După ce fiul lor a început să meargă la grădiniță, Leo s-a ocupat de o afacere de catering, iar mama lui Florentina, Zoica (67 de ani în prezent), a venit să îl ajute.

Familia și-a achiziționat o casă în Wateringen și ulterior una mai mare în Monster, cu un garaj pentru construcții și o bucătărie spațioasă pentru activitățile de catering.

Când Leo și-a dat seama că, cariera sa ca avocat nu îi aducea satisfacția dorită din cauza programului încărcat, familia a decis să deschidă propriul restaurant. Au găsit locația potrivită în clădirea fostului restaurant italian Gentile din Wateringen.

O decizie îndrăzneață

Deschiderea unui restaurant autentic românesc într-o țară străină a fost o decizie îndrăzneață, dar care s-a dovedit a fi de succes în scurt timp. Încă de la început, localul a atras atenția atât a românilor, cât și a olandezilor, care căutau experiențe culinare autentice.

Potrivit lui Antonio, restaurantul lor este singurul restaurant autentic românesc din Olanda, deoarece, deși există o pizzerie în Assen care servește câteva feluri de mâncare românească, Casa Bunicii oferă o experiență autentică și variată, inclusiv pizza.

În timpul săptămânii, familia se dedică pregătirii îndelungate a felurilor de mâncare proprii, utilizând ingrediente proaspete și respectând rețetele tradiționale. Chiar și cel mai mic dintre frați, Alex (în vârstă de 9 ani), contribuie la activitățile din bucătărie. În weekenduri, viitoarea soție a lui Antonio, studenta greacă Stergiani, îi ajută în bucătărie.

„Ne așteptam să vină mulți români, însă clientii erau împărtiti pe jumătate. Este singurul restaurant autentic românesc din Olanda. În Assen existå o pizzerie cu câteva feluri de mâncare românești. Noi avem și pizza, cuptorul era deja aici când am preluat localul. Este un loc confortabil, pentru că este destul de ciudat să mergi într-un loc să mănânci undeva şi să nu cunoşti felurile de mâncare", a povestit Antonio pentru presa locală, Algemeen Dagblad.

Mâncarea preparată cu dragoste iese întotdeauna gustoasă

Florentina subliniază că mâncarea preparată cu dragoste și atenție este întotdeauna cea mai gustoasă. În restaurant, există chiar o masă specială ridicată în semn de omagiu adus tradițiilor culinare ale bunicii. Meniul cuprinde preparate specifice regiunii natale a familiei, Buzău, precum și din alte părți ale României.

Datorită numărului mare de preparate tradiționale din meniu, Casa Bunicii oferă și un meniu săptămânal variabil, pentru a satisface gusturile și preferințele clienților. Esența bucătăriei românești constă în utilizarea ingredientelor proaspete și în respectarea tradițiilor, fapt subliniat și de Antonio.

Florentina adaugă că gătește cu dragoste și că preferă să nu gătească când se simte tristă, deoarece consideră că acest lucru ar afecta gustul preparatelor.

„Gătim încet cu dragoste. Nu gătesc când sunt tristă, pentru că nu primește gustul potrivit. Și folosim multă carne, pentru că strămoșii noștri erau țărani și întotdeauna aveau porci, pui, fructe și legume.", spune Florentina.

De asemenea, subliniază importanța folosirii cantității adecvate de carne, inspirată fiind de tradițiile și obiceiurile culinare ale strămoșilor săi, care se bazau pe produse locale, precum porcul, puiul, fructele și legumele.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
marin preda captura video jpg
cimitir catolic bellu jpg
pensie jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
omar bin omran jpg
grecia xinomavro jpg
cetatea de refugiu saschiz jpg
neurochirurgul vlad ciurea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net