Descoperire uimitoare în Alba Iulia! O statuie veche de 2000 de ani a fost găsită sub o stradă

Ultima actualizare:

O descoperire uimitoare a fost făcută la Alba Iulia! Cu prilejul lucrărilor de mobilitate urbană, o statuie veche de 2000 de ani a fost scoasă la suprafață! Se pare că aceasta are o valoare incredibilă și o înfățișează pe zeița medicinei și a sănătății, Hygieia.

Statuia poate fi admirată la muzeul din Alba Iulia / foto: Muzeul Unirii
Statuia poate fi admirată la muzeul din Alba Iulia / foto: Muzeul Unirii

Potrivit celor de la adevarul.ro, se pare că statuia a petrecut tot acest timp fix sub caldarâmul străzii Regimentul V Vânători, din cartierul Partoş (municipiul Alba Iulia). Pe piața antichităților, această statuie antică ar avea o valoare uriașă, de aproximativ 400.000 de dolari!

Cei care doresc să admire această descoperire uimitoare o pot face la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, unde a fost organizată o mini-expoziție. Se pare că statuia a fost găsită primăvara trecută, în timpul supravegherii arheologice necesară în timpul lucrărilor de reabilitare a străzii Regimentul V Vânători din Partoş.

Descoperire uimitoare în Alba Iulia

„Aceasta era aşezată pe un mic postament, în zona unei cella, sală centrală de cult a unui templu - asklepeion. Este însoţită de Hypnos, un zeu înaripat, adormit, aşezat pe o stâncă, ce veghează bolnavii. Ca fiică a lui Aesculap, aceasta este redată în arta sculpturală alături de acesta ca o femeie frumoasă şi atrăgătoare, ţinând un mâini un şarpe pe care îl hrăneşte dintr-o farfurie sau o cupă”, au explicat muzeografii, potrivit sursei citate.

Se pare că statuia a fost restaurată Sidonia Petronela Olea, în laboratorul de specialitate al muzeului. Statuia a fost scanată 3D, pozată, iar un film de prezentare chiar a fost făcut pentru aceasta.

„Statuia este păstrată aproape integral. Din punct de vedere al execuției artistice avem de a face cu cea mai reușită statuie feminină din Dacia romană. Cel mai probabil după stil, după marmură, provine din Asia Mică, podișul Anatoliei de Vest.

Arată cât era de important orașul roman, elita conducătoare a acestui oraș, notabilii. Erau oameni cu foarte mulți bani, iar o asemenea statuie a necesitat niște costuri mari”, spune, conform sursei, arheologul Radu Ota.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net