Diamantul blestemat! Cei care au deținut piatra prețioasă au avut parte de un sfârșit tragic

Ultima actualizare:

În ciuda faptului că este o piatră prețioasă de o frumusețe rară, care are o culoare albastră cu nuanțe de violet și este una dintre cele mai cunoscute și mai valoroase bijuterii din lume, diamantul Hope este și învăluit de numeroase legende și povești de groază, fiind considerat chiar blestemat. Purtat cândva de regi și regine, diamantul a trecut prin mâinile mai multor proprietari, dintre care mulți au avut parte de ghinioane sau morți violente.

Diamantul Hope, considerat  cel mai frumos diamant din lume / Foto: Captură video
Diamantul Hope, considerat cel mai frumos diamant din lume / Foto: Captură video

Nu se știe exact cine, cum, când și unde l-a descoperit, însă diamantul Hope este menționat în surse sigure abia în secolul al XVII-lea. Conform unei legende, piatra prețioasă ar fi fost smulsă dintr-o statuie a zeiței Sita, soția lui Rama, unul dintre cei mai importanți zei ai hinduismului, lucru ce i-ar fi atras furia, de aceea i-ar fi blestemat pe toți cei care aveau să intre în posesia sa.

Și totuși, în ciuda faptului că originea diamantului Hope este încă un mister, un lucru este cert: un negustor de bijuterii francez Jean-Baptiste Tavernier a intrat în posesia lui. După ce a fost finisat, diamantul a ajuns să fie cunoscut drept Tavernier Blue. Avea, înainte de tăiere, aproximativ 115 carate, iar diamantul rezultat ar fi avut 69 de carate. În anul 1668, negustorul a vândut piatra prețioasă regelui Ludovic al XIV-lea, care l-a numit „Diamantul Albastru al Coroanei” și pe care îl purta ca pandantiv la ceremonii oficiale și l-a lăsat moștenire urmașilor săi.

A dispărut în mod misterios, pentru 20 de ani

Din nefericire, monarhul s-a stins din viață, suferind de o cangrenă și doar unul dintre urmaşii săi a supravieţuit, astfel, blestemul diamantului Hope începea să prindă contur. Și nu este singurul. Alți regi francezi au purtat bijuteria, precum Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea, care i l-a oferit ulterior soției sale, Maria Antoaneta. Dacă crezi în presupusul blestem al diamantului, ambii monarhi au fost executați în timpul Revoluției Franceze din anul 1793, iar, potrivit zvonurilor, în timpul execuției, Maria Antoaneta ar fi avut la piept un pandantiv în care era montat diamantul.

Și cel care a deținut prima data piatra prețioasă, Jean-Baptiste, ar fi murit sfâșiat de o haită de câini. După aceste incidente, diamantul Hope ar fi dispărut în mod misterios, pentru douăzeci de ani, timp în care se crede că a fost tăiat în două pentru a-i schimba forma și a-i ascunde originea. În anul 1812, una dintre părți a reapărut la Londra, unde a fost vândut sub numele de „diamantul Hope”, după numele unui bancher englez pe nume Henry Philip Hope, care l-a cumpărat cu intenția de i-l dărui fiului său.

La doar o zi după, fiul său a fost împușcat într-o partidă de vânătoare și i-a fost amputat un picior, și, totodată, se mai spune că, după câțiva ani, bancherul a ajuns sărac, fiind nevoit să vândă diamantul.

Valoarea sa este estimată la peste 250 de milioane de dolari

Astfel, a ajuns la nenumărați proprietari, dintre care mulți au avut parte de ghinioane sau morți violente. Printre victimele blestemului se numără un lord englez pe nume Francis Hope, care a dat faliment și a divorțat de soția sa, May Yohe, o actriță americană celebră, sau sultanul Hamid Abdul al II-lea, care a domnit peste 33 de ani în Imperiul Otoman și care a fost detronat la doar jumătate de an de la cumpărarea diamantului Hope, în urma unei revolte a populației.

Totodată, potrivit altei legende, a doua parte a celebrului diamant era deținută de un cuplu din Anglia, care s-a îmbarcat pe Titanic. Astfel, piatra prețioasă ar fi vinovată de soarta tragică a legendarei nave și de moartea a 1.500 de oameni în data de 12 aprilie 1912. 

Diamantul Hope a ajuns în posesia faimosului bijutier Harry Winston, care a acceptat, în 1958, să îl doneze Muzeului Smithsonian, unde se află și astăzi. Având o valoare estimată la peste 250 de milioane de dolari și 45,52 carate, fiind considerat a fi una dintre cele mai frumoase și mai valoroase pietre prețioase din lume, se crede că diamantul Hope și-a ucis, de fapt, toți proprietarii, iar istoria sa sângeroasă nu va lua sfârșit până nu va fi returnat în patria sa de origine: India.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
fructe pexels jpg
image png
teren agricol
donald trump kamala harris AFP jpg
algarve depositphotos jpg
iluzie jpg
femeie 102 ani jpeg
Amenda rutieră cu tableta la Sibiu Foto Dan Claudiu Buzdugan
image
actualitate.net
image
actualitate.net