Doliu în muzica românească. A murit o mare personalitate
Lumea muzicii din România a suferit o mare pierdere, după ce Luminița Vartolomei, critic muzical și jurnalist cultural, s-a stins din viață la vârsta de 76 ani. Anunțul a fost făcut ieri seară, de către muzicologul Mihai Cosma, pe paginile de socializare.
Luminița Vartolomei a fost un reputat critic muzical și unul dintre cei mai buni jurnaliști culturali din România. De-a lungul carierei sale, Luminița Vartolomei a marcat mai multe generații de muzicienii și jurnaliși din domeniul cultural deopotrivă.
Muzicologul Mihai Cosma a transmis pe contul personal de socializare că, marele critic muzical, Luminița Vartolomei, s-a stins din viață din cauza unei boli cu care se lupta de mai mult timp. Colegul de breaslă al Luminiței Vartolomei nu a dat mai multe detalii despre afecțiunea de care suferea aceasta, dar s-a arătat profund îndurerat de acest moment și a postat un mesaj impresionant.
,,Adio, Luminița Vartolomei
A plecat dintre noi, după o lungă suferință, criticul muzical Luminița Vartolomei, personalitate importantă a muzicologiei și jurnalismului cultural din țara noastră.
A făcut parte dintr-o generație de analiști ai muzicii deosebit de activi, lideri de opinie, care se exprimau public în ziare, reviste, la radio și la televiziune, contribuind esențial la valorizarea și buna înțelegere a faptelor muzicale de pe scenele noastre, precum și la lansarea ori dezvoltarea carierelor multor interpreți români.", a spus Mihai Cosma.
Luminiţa Vartolomei a studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București și și-a început cariera la Radiodifuziunea Română, unde a lucrat ca redactor din 1968 până în 1973.
Criticul muzical a devenit mai apoi consultant artistic la Filarmonica „George Enescu”, între anii 1973 și 1975.
Luminița Vartolomei a fost vreme de 15 ani, redactor principal la revista ,,Contemporanul", poziție ce i-a consolidat statutul de personalitate esențială în lumea culturală.
Luminița Vartolomei, fondatoarea primei publicații de critică muzicală din România
Luminița Vartolomei a pus bazele primei publicații de critică muzicală din România, intitulată „Actualitatea muzicală”, care a fost creată la solicitarea celor care se aflau la conducerea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, Pascal Bentoiu, Adrian Iorgulescu, Octavian Lazăr Cosma.
Regretatul critic muzical a început o intensă activitate editorială la ,,Actualitatea muzicală" și a invitat tineri la început de drum să scrie recenzii sau cronici și să facă interviuri cu personalități din lumea muzicală.
Luminița Vartolomei a fost și autoarea mai multor cărți în domeniu, cum ar fi, „Soclu pentru efemeride” care i-a adus Premiul UCMR în 1992, „Teatrul din umbra muzicii”, „Mică enciclopedie muzicală” publicată în 1997, în colaborare cu Iosif Sava, sau Muzică şi muzicieni” publicată 1992, tot în colaborare cu Iosif Sava.
Criticul de muzică Luminița Vartolomei a fost de asemenea, membră al Colegiului Criticilor Muzicali din cadrul Asociaţiei oamenilor de Teatru şi Muzică (A.T.M.), al Uniunii Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali din România, al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor și ajuns într-un sfârșit coordonator oficial al Biroului Secţiei de muzicologie şi critică muzicală a U.C.M.R. (2002-2010).
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!