Domnitorul român care s-a înecat în Dâmbovița cu tot cu cal. Era beat în momentul tragediei

Vlad Înecatul a fost domnitor al Ţării Româneşti între 1530 și 1532. Deși domnia sa a fost foarte scurtă, a fost marcată de instabilitate și conflicte continue, cu multiple tentative ale nobilimii de a-l înlătura de pe tron.

Vlad Înecatul a avut parte de un sfârșit tragic / foto: arhiva
Vlad Înecatul a avut parte de un sfârșit tragic / foto: arhiva

După ce a ajuns la putere, Vlad Înecatul a avut de înfruntat nu doar adversari interni, dar și presiuni externe.

Născut în 1508, Vlad Înecatul era fiul lui Vlad cel Tânăr (Vlăduţ), conform unui document din 26 iunie 1588, în care Mihnea Turcitul menționa „Vlăduţ voievod, părintele lui Vlad voievod Înecatul”.

În 1530, Vlad a obținut tronul Ţării Româneşti cu ajutorul Înaltei Porți, în contextul unei rebeliuni împotriva domnitorului Moise Vodă, care încercase să scape de sub dominația turcească.

Conflictul și sfârșitul tragic

În vara lui 1530, Vlad Înecatul a adunat boierii nemulțumiți de politica autoritară a lui Moise Vodă și, cu sprijinul armatei turcești, a intrat în Ţara Românească. Moise a încercat inițial să reziste, dar, trădat de boierii care se temeau de repercusiuni, inclusiv de familia Craioveștilor, a fost nevoit să se retragă în Transilvania.

În scurt timp, Moise, cu ajutorul marelui ban Barbu al II-lea Craiovescu, a strâns o armată de mercenari și s-a întors în Ţara Românească. Pe 24 august 1530, a traversat pasul Rucăr și s-a îndreptat spre Slatina pentru a se alătura lui Barbu al II-lea Craiovescu.

Pe 29 august, în bătălia de la Viişoara, Moise și Barbu au fost uciși, iar armata lor a fost distrusă.

Pe parcursul celor doi ani și trei luni de domnie, Vlad Înecatul a avut de înfruntat constant comploturi orchestrate de familia Craioveștilor, care au încercat în repetate rânduri să-l înlăture. Majoritatea conspiratorilor au fost executați.

Vlad al VI-lea Înecatul este cunoscut și pentru ctitorirea mănăstirii Viforâta, un important monument arhitectonic al secolului al XVI-lea în Ţara Românească.

Sfârșitul său tragic a venit în vara anului 1532, când, într-un moment de ebrietate, s-a înecat cu calul în râul Dâmbovița, la doar 24 de ani. Această moarte bizară a contribuit la supranumele său.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
curatenie geamuri istock jpg
botox jpg
test1 jpeg
Pensionari din România jpg
Manastirea prislop  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (27) jpg
case sat romania shutterstock jpg
fb jpg
cozi germania lindt dubai jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net