Dormitul cu animalele de companie prezintă un pericol? Ce spun specialiștii

Ultima actualizare:

Mulți dintre cei care dețin animăluțe de companie au și obiceiul de a le lasă să doarmă lângă ei în pat. Însă, potrivit specialiștilor, aceștia sunt predispuși anumitor pericole și riscă să se îmbolnăvească din cauza microbilor care se află în blana sau pe pielea lor.

Persoanele care dorm în pat cu animalele se pot îmbolnăvi / Foto: Freepik
Persoanele care dorm în pat cu animalele se pot îmbolnăvi / Foto: Freepik

Sunt cei mai buni prieteni ai omului și un „partener de încredere”. Iar, potrivit unui sondaj, două treimi (62%) dintre proprietarii de animale de companie aleg să și împartă patul cu pisicuța sau cățelușul lor în fiecare noapte. Însă, experții avertizează că acest obicei te poate îmbolnăvi, deoarece micuțele noastre animăluțe ne pot transfera microbi prin lins sau blană. De asemenea, poate fi transmisă ușor de la animale la oameni și boala Lyme.

„Dacă un proprietar de câine este imunocompromis sau are un sistem imunitar slab, chiar și temporar, atunci nu ar trebui să-și împartă patul cu un câine”, a declarat Alejandra Perotti, expert în acarieni la școala de științe biologice de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, potrivit tabloidului britanic DailyMail.

Pot provoca infecții la nivelul pielii sau ale căilor respiratorii

Acarienii care trăiesc în foliculii de păr ai tuturor câinilor, „pot fi în detrimentul unui proprietar imunocompromis” și pot provoca infecții la nivelul pielii sau ale căilor respiratorii. Cel mai răspândit acarian de câine, demodex canis, a fost identificat la om „în câteva cazuri", iar acesta poate provoca Scabia (râie). În egală măsură, paraziții, inclusiv căpușele și chiar puricii sunt alți factori care ne pot îmbolnăvi.

„Căpușele, în special în Marea Britanie, sunt vectori serioși ai bolii Lyme, cauzată de bacteria borrelia. Un proprietar de câine își poate scoate animalul la o plimbare plăcută într-un parc în care abundă căpușele, sau câinele vizitează locuri cu căpușe. Apoi, mai târziu, acasă, căpușele de la câine sunt capabile să se mute la oameni, dacă nu au sărit deja în timpul plimbării. Dacă vă împărțiți patul cu câinele, acest lucru devine mult prea ușor pentru căpușe, iar o mușcătură de căpușe ar putea rămâne nedetectată ore întregi în timp ce proprietarul doarme”, a mai adăugat Alejandra Perotti.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Costel Corduneanu FB jpg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net