E plină piaţa de verdeţuri de primăvară
Ridichi, urzici, ceapă şi usturoi verde, lobodă, leurdă, ştevie sau spanac – tarabele din pieţe sunt pline cu verdeţuri şi legume de primăvară. „Acum, că s-a încălzit vremea, au apărut şi clienţii”, ne-a spus o vânzătoare din Piaţa Gorjului, care avea taraba plină cu salată. Preţurile sunt decente, mult mai mici decât în hypermarket-uri, iar produsele frumoase şi proaspete.
Forfotă mare în pieţele din Bucureşti. Dacă până acum ploile şi temperaturile scăzute nu prea te îmbiau să ieşi din casă, ieri a fost soare şi, odată cu încălzirea vremii, mulţi dintre noi au plecat la cumpărături. „Salata, ceapa şi usturoiul verde se vând cel mai bine. Apoi, ridichile. Oamenii caută legume ieşite acum, că s-or fi săturat şi ei de ceapă uscată şi cartofi”, ne-a spus nea Vasile, din Adunaţii Copăceni, pe care l-am întâlnit la o tarabă din piaţa Gorjului, Militari. „Aici, piaţa e mai mică şi preţurile sunt mai bune. Uite, eu dau verdeaţa cu 50 de bani, în altă parte o găseşti cu un leu”, mai spune bărbatul.
Urzicile, 1 leu grămada, 10 lei lădiţa
În această perioadă, urzicile sunt la mare căutare. Se vând la pungă, la grămadă, chiar şi la lădiţă. Le găseşti la tarabe, dar şi vândute pe trotuare, pe lângă pieţe. „1 leu grămada, mamă”, ne spune o bătrână, iar altă femeie ne întinde o pungă plină. „5 lei tot ce vezi!” Preţul urzicilor ajunge însă şi la 10 zece lei, dacă vrei să cumperi o lădiţă întreagă. Aşa le vinde tanti Dumitra, din Teleorman. Pe alte tarabe vezi şi legume de anul trecut, precum morcovi, ardei gras, cartofi, roşii, însă cel mai bine se vând prazul, loboda, leurda, ştevia şi spanacul – legumele cu frunze verzi. „Eu vând de toate: şi morcovul se dă bine, dar şi verdeţurile prospete”, ne spune Florica, iar apoi se întoarce la clienţii ei. „Haide, tanti, mai repede, că tare-ţi mai merge gura”, îi strigă un tânăr care avea braţele pline cu salată.
În hypermarket e mai scump
Am dat o raită şi prin hypermarket-uri şi, aşa cum ne aşteptam, preţurile sunt mai mari, iar produsele, cele mai multe dintre ele, sunt din import. La Auchan, salata verde costă 3 lei, ridichile 1,49 lei, la fel ceapa verde şi usturoiul. Pentru o legătură de lobodă plăteşti 1,19 lei. La Cora, usturoiul verde e 1,69 lei, legătura de ridichi 1,59 lei, ceapa verde şi loboda costă 1,29 lei.
Cum alegi şi păstrezi legumele proaspete
- Ţine ceapa verde în pungi de hârtie. Cumpără ceapă cu bulbi albi şi frunzele de o culoare vie. Evită ceapa care are bulbii curăţaţi de coajă şi pieliţă, pătaţi sau loviţi. Nu cumpăra ceapă cu frunze veştede sau rupte. Apasă uşor pe bulbi, iar dacă iese un sirop urât mirositor şi de culoare gălbuie înseamnă că ceapa nu este bună. Ceapa verde se păstrează la frigider, ferită de lumină şi ambalată în pungi de hârtie. Dacă doreşti să o consumi peste un anumit timp, nu o spăla! Apa va afecta frunzele, iar ceapa se va înmuia şi va putrezi.
- Caserole de plastic pentru ridichi. Ridichile trebuie să fie tari, să-ţi dea senzaţia de prospeţime. Evită să cumperi ridichi moi, cu textura încreţită şi pulpa seacă. Ai grijă să nu fie putrezite! Mulţi vânzători ţin ridichile în buchete, într-un borcan cu apă, pentru a le păstra proaspete cât mai mult timp. Frunzele putrezesc şi pot afecta bulbul. Ridichile se păstrează fără frunze şi fără a fi spălate. Depozitează-le în caserole de plastic închise etanş sau în pungi de hârtie la loc întunecos şi răcoros.
- Urzicile, la frigider maximum două zile. Cumpără urzici cât mai fragede şi evită-le pe cele care sunt veştede şi foarte închise la culoare. Alege frunze proaspete şi tinere. Urzicile nu se spală dacă vrei să le consumi peste o zi sau două. Se depozitează în frigider, în pungi de hârtie.
- Păstrează salata în locuri întunecate. Alege salată tânără, sănătoasă, cu frunzele subţiri şi culoare vie. Evită salata veştejită, cu frunze tăiate, rupte, murdare şi pătate. Salata se păstrează în frigider. Fereşte-o de umiditate pentru că se va veşteji repede.