Electrocasnicele care ne spionează. La cine ajung datele noastre
Electrocasnicele inteligente ar fi puțin prea „inteligente”, putând chiar să colecteze diferite informații de la proprietarii lor. Un grup dedicat dedicat protecției consumatorilor ne avertizează că astfel de aparate pot colecta date personale din jurul lor, inclusiv segmente audio!
Fără doar și poate, tehnologia modernă ne-a făcut viața mult mai ușoară, iar cei mai mulți dintre noi nici nu ne putem imagina un scenariu în care am fi nevoiți să trăim fără o mașină de spălat, telefon mobil, sau diverse electrocasnice inteligente. Însă, aceste aparate, cum ar fi friteuzele cu aer cald, ori boxele, au stârnit îngrijorarea celor de la Which?, un grup dedicat protecției consumatorilor.
Astfel de aparate ar avea abilitatea de a colecta informații personale ale utilizatorilor lor, inclusiv segmente audio. De exemplu, aplicația Xiaomi pentru friteuze ar trimite apoi aceste informații către rețele de publicitate, cum ar fi Facebook, sau TikTok. De asemenea, conform notificărilor de confidențialitate, aceste informații ajung în servere din China.
Electrocasnicele banale care colectează informații personale
Pe lângă astfel de electrocasnice au mai fost testate și ceasuri inteligente. Aceste aparate solicitau utilizatorilor acces constant la telefon, locație, înregistrări audio, cât și la fișiere stocate. Iar difuzoarele testate conțineau și trackere de la companii precum Facebook și Google.
Autoritățile din Marea Britanie deja au precizat că astfel de dispozitive nu sunt conforme așteptărilor în privința protecției datelor personale ale consumatorilor. Din acest motiv, se dorește ca până în 2025 să fie elaborat un ghid în care sunt menționate clar cerințele legii în privința protecției datelor personale. Acest ghid ar urma să fie pus la dispoziția companiilor ce produc astfel de aparate inteligente.
Ce sfaturi oferă autoritățile
Reprezentanții companiei Xiaomi au spus că aplicația lor dedicată friteuzelor inteligente, Xiaomi Home, nu vinde date personale ale utilizatoriilor către terți.
Cu toate acestea, pentru a avea mai mult control asupra informațiilor pe care le pot oferi, fără să știe, aparatelor inteligente, autoritățile britanice sfătuiesc consumatorii să fie foarte atenți la ce funcții de colectare permit, atunci când configurează un astfel de dispozitiv.
Harry Rose, editor al revistei Which?, deja a declarat că dorește o reglementare mai strictă a produselor de acest fel, deoarece companiile colectează date fără a informa suficient consumatorii.