EXCLUSIV. Imagini de poveste din palatul lui Suleyman Magnificul. Cum arată azi locul în care s-a filmat celebrul serial turcesc

Au trecut mai bine de 13 ani de la stoparea filmărilor pentru celebrul serial turcesc Suleyman Magnificul, care și astăzi se mai regăsește pe Voyo sau site-urile de profil. Cu siguranță foarte mulți români s-au întrebat cum arată, în prezent, palatul Topkapî. Click! vă prezintă imagini exclusive, de poveste, din locația pentru care turiștii se calcă în picioare să prindă un loc și să-l viziteze!

Palatul Topkapi, vizitat zilnic de mii de turiști din întreaga lume

Palatul Topkapî a fost, timp de 400 de ani, reședința sultanilor otomani. În prezent, reprezintă una dintre cele mai mari atracții ale Istanbulului, alături de Moscheea Albastră și Hagia Sofia, dar este și cel mai vizitat muzeu din Turcia. 

În inima Istanbulului, la kilometrul 0, Sultanahmet, se zărește astăzi, falnic, palatul Topkapî, celebrul pentru cadrele serialului turcesc Suleyman Magnificul. Pentru prețul de 950 lire turcești, echivalentul a 150 de lei românești, turiștii pot vizita, fără restricții, întreg palatul, expozițiile de bijuterii, arme, ceasuri, haine, dar și haremul seraiului și camerele private ce au aparținut sultanului otoman și sultanei-mamă. 

Camera privată a lui Suleyman / Sursă foto: Click!
Camera privată a lui Suleyman / Sursă foto: Click!

Nu o să vă mințim spunându-vă că se ajunge ușor în curtea seraiului, căci cozile infernale de la bilete, fie că alegeți plata cu cardul sau cash, persistă indiferent de ore, însă cel mai aglomerat este, de departe, după amiaza. 

Odată ajunși în curtea seraiului, puteți opta pentru ghid audio gratuit sau puteți explora după bunul plac. Mai există și astăzi numeroase elemente prezentate în serialul care a făcut furori la Kanal D, cum ar fi camerele aproape intacte din interiorul seraiului, dar și boierii care aveau grijă de ordinea și disciplina haremului sultanului otoman, alături de odaliscele din harem. Din ceară, nu vă speriați!

Boier din ceară, în mărime naturală / Sursă foto: Click!
Boier din ceară, în mărime naturală / Sursă foto: Click!

Pereții și camerele suflate în aur pur atrag atenția de la o poștă, astfel că experiența la Topkapi este una de avut cel puțin măcar o dată în viață. 

Camera privată a lui Suleyman, atracția principală a seraiului

Atracția principală de la palatul Topkapî este camera privată a lui Suleyman Magnificul, numită iatacul imperial. Nici divanul în care se adunau toți pașii pentru ședințele de stat nu este de neglijat. Unde vezi cu ochii, sunt mereu turiști cât cuprinde, așa că dacă ai de gând să faci fotografii, trebuie să te înarmezi cu răbdare din plin. Camera privată a fostului mare sultan otoman se continuă cu o terasă cu priveliște la mare, loc în care turiștii au voie să se fotografieze și să se bucure de un peisaj desprins din filme. 

De asemenea, întregul serai este monitorizat prin camere de supraveghere și este complet interzisă fotografierea cu bliț, mai ales în lăcașele sfinte. Tot aici, femeile îmbrăcate sumar primesc, la intrare, de la forțele de ordine, o capă și un hijab pentru a-și acoperi corpul și capul. 

Dacă aveți de gând să vizitați palatul Topkapî, trebuie să știți că e necesar să vă asigurați, pentru un tur complet, mai bine de 3 ore, întrucât suprafața seraiului, cu tot cu grădina, este una destul de întinsă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net