Cine a fost Roxelana, sclava lui Suleyman Magnificul, „Hurrem” din serialul turcesc. S-a luptat cu 299 de concubine pentru a-i deveni soție

Deși conducerea Imperiului Otoman era în mod clar dominată de bărbați, a existat în istoria sa o femeie care a sfidat această regulă. A fost o tânără frumoasă și ambițioasă care nu s-a lăsat până nu și-a croit drum în cercul sultanului Suleyman Magnificul şi l-a cucerit complet. Această femeie se numea Roxelana. 

Roxelana lui Suleyman Magnificul, sclava care i-a furat inima sultanului / Foto: Captură video
Roxelana lui Suleyman Magnificul, sclava care i-a furat inima sultanului / Foto: Captură video

Suleyman Magnificul este o figură atât de importantă în istorie, încât s-au făcut numeroase filme despre el. Dar cine a fost femeia care l-a influențat suficient pentru a lua, în cele din urmă, decizii în conducerea lui? Era cunoscută drept Roxelana în Europa şi Rossa în Istanbul, o sclavă ucraineană, cumpărată pentru sultan. Ea s-a luptat cu 299 de concubine pentru a-i deveni soție.

Cine a fost Roxelana

Roxelana era o sclavă ucraineană, cel mai probabil capturată în Caucaz de către tătari, şi adusă pe piața de sclavi din Istanbul, unde a fost cumpărată pentru haremul sultanului, care avea patru concubine principale (existând alte 300 pe lângă cele oficiale), ce se luptau să devină mama următorului moștenitor de tron.

La început, Roxelana aparține inițial claselor inferioare din harem, dar în curând își începe ascensiunea. Protejată de eunucul haremului și de mama sultanului, ea se străduiește să câștige afecțiunile sultanului, devine favorita lui și câștigă titlul de „hasseki”. Umorul și talentul ei de povestitoare i-au adus numele de Hurrem, care înseamnă „cea care râde”. Ea devine rapid una dintre favoritele sultanului și îl însoțește la diferite funcții publice. 

A reușit să o alunge pe consoarta sultanului care avea urmașul ce se presupunea că va veni la conducere, Mustafa. Ulterior, el a fost ucis după interceptarea unei scrisori falsificate în care spunea că vrea să-i fure locul tatălui său pe tron. Roxelana aduce apoi pe lume un moștenitor sultanului. Mai mult, ea îl convinge că marele vizir Ibrahim este un trădător care încearcă să îi ia puterea. Ibrahim, care s-a opus unirii celor doi și a controlat, de fapt, o mare parte din imperiu, a fost executat. Totuși, el a adus-o pe Roxelana în fața sultanului și i-a oferit-o să-i câștige favoarea, ceea ce a fost o greșeală.

Eliminând toate obstacolele, Roxelana devine principala concubină a haremului. Suleyman îi permite să rămână la curte, dar conform majorității moștenitorilor imperiali, tradiția este că, pentru a stăpâni marginile imperiului, trebuie să meargă cu mama sa și să nu se întoarcă decât dacă moștenitorul său legal este în pericol. Ea l-a împiedicat cu îndemânare să construiască un nou palat cu riscul de a fi închisă într-un nou harem, însă l-a însărcinat pe arhitectul Sinan să construiască moscheea Suleymaniye, în 1549.

A reușit să devină soția sultanului

Sclava ucraineană a realizat ceea ce nici o altă femeie nu a îndrăznit să-și dorească. Îl convinge pe Suleyman să se căsătorească cu ea. Legea islamică îi permitea sultanului să ia patru soții în plus față de atâtea concubine câte își permitea. Cu toate acestea, niciun conducător otoman nu se căsătorise până la sultan. După căsătoria lor, Roxelana era sigură că fiii ei vor deveni moștenitori ai tronului otoman. Istoricul Fontenelle descrie în cartea sa cum a ajuns Roxelana să se căsătorească:

Mai întâi a căutat o educație în spiritul islamului, pe care Suleyman a susținut-o, apoi și-a exprimat dorința de a se converti, iar sultanul a fost mai mult decât fericit să decidă să o elibereze. Cu toate acestea, după ceremonia de convertire, religia nu i-a mai permis să aibă intimitate extraconjugală, iar după trei zile sultanul a cedat și a cerut-o de soție. 

Dar influența ei nu se oprește aici, ea având un cuvânt de spus și în ceea ce privește relațiile internaționale, iar oficialii din alte state chiar îi trimiteau cadouri. Istoricii spun că Roxelana a jucat un rol cheie în zădărnicirea raidurilor tătarilor din Crimeea. Se spune că a existat pace între Imperiul Otoman și țară datorită unei scrisori pe care ea i-a trimis-o lui Sigismund Augustus, regele Poloniei. 

În anul 1558, cu 8 ani înaintea sultanului, Roxelana se stinge din viață, lăsând în urmă o poveste nemuritoare a unei sclave care a ajuns să ia frâiele Imperiului Otoman. Hurrem este îngropată într-un mausoleu, lângă cel al soțului său, decorat cu faianță de Iznik, cu scene reprezentând grădina raiului, poate şi ca omagiu adus spiritului său vivace.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
avion companie HiSky jpg
Sofia jpg
iulius caesar jpg
pasageri avion foto pixabay
image
actualitate.net
image
actualitate.net