Experiențele tulburătoare ale turiștilor străini veniți în România: „Am simțit dacii cântând și dansând în cercuri”

Goana după aventură și pasiunea pentru experiențe intense atrag mulți turiști în Hunedoara, unde Castelul Corvinilor și Sarmizegetusa Regia oferă oportunitatea de a trăi astfel de momente speciale.

Manu Bennett a cinstit memoria lui Decebal printr-un dans haka la Sarmizegetusa Regia. ADEVĂRUL
Manu Bennett a cinstit memoria lui Decebal printr-un dans haka la Sarmizegetusa Regia. ADEVĂRUL

În secolul al XIX-lea, regiunea Hunedoara era explorată de către străini în căutarea bogățiilor naturale. Unii își imaginau să se îmbogățească în "El Dorado"-ul Munților Metaliferi, unde aurul nativ și metalele rare erau extrase în cantități mari la Săcărâmb și Gura Barza.

Alții comparau așezările miniere din Valea Jiului, bogate în cărbune, cu orașele miniere din California apărute în căutarea aurului din mijlocul secolului al XIX-lea.

Retezatul devenise o destinație preferată de vânătoare pentru familiile nobiliare austro-ungare și pentru cei de la Curtea imperială din Viena, care găseau adăpost în Castelul Corvinilor din Hunedoara și în conacele grofilor din Țara Hațegului.

În același timp, în secolul al XIX-lea, Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana Sarmizegetusa – cele două capitale antice din Hunedoara - atrăgeau din ce în ce mai mult interesul vânătorilor de comori și pasionaților de antichități din mai multe colțuri ale Europei.

Cele mai cunoscute monumente din Hunedoara continuă să fie o destinație atractivă pentru turiștii din întreaga lume, iar în ultimii ani aceștia au descoperit noi motive de a le explora, unele dintre ele fiind cu totul neobișnuite.

Legendele Castelului Corvinilor, magnet pentru străini

Dorian Riviere, un tânăr realizator de documentare din Franța, a sosit în Hunedoara alături de trei colegi, atras de legendele despre strigoi de la Castelul Corvinilor.

„Am venit în România cu un interes deosebit pentru mitologia vampirilor, pe care am descoperit-o prin romanul "Dracula" al lui Bram Stoker. Am aflat că aceste povești își au originea în România, unde există numeroase legende despre strigoi, moroi și vampiri.

Am venit aici pentru a întâlni oameni care cred în aceste ființe, la fel cum cred și eu în existența lor. Unii spun că acest castel este bântuit și există multe zvonuri despre evenimente ciudate petrecute aici, dar mie mi-a plăcut că este autentic și bogat în istorie”, a declarat Dorian, conform adevarul.ro.

Tânărul și colegii săi se numără printre numeroșii străini care au văzut de-a lungul timpului Castelul Corvinilor din Hunedoara ca pe un loc senzațional, unde legende despre Dracula, strigoi și vampiri par să aibă un sâmbure de adevăr.

„Am descoperit că Dracula, chiar dacă nu era un vampir real, a trăit și a păcătuit în aceste locuri, așa cum se spune. Aici, în Hunedoara, castelul din secolul al XV-lea se înalță deasupra prăpastiei și străpunge cerul cenușiu al iernii.

Este așa cum a descris Stoker: un loc al întunericului, unde vântul suflă rece printre zidurile sale, iar razele soarelui nu pătrund prin ferestrele înalte și înnegrite”, scria jurnalista americană Aline Mosby în 1969, una dintre primele ziariste americane care a vizitat Hunedoara pentru a cerceta legenda lui Dracula.

Majoritatea sătenilor din Transilvania nu știau prea multe despre Dracula, dar localnicii din Hunedoara își aminteau poveștile pe care le-au auzit de la bunicile lor despre un spirit vampir care nu putea fi ucis decât dacă era înțepat în inimă cu un par ascuțit, adăuga jurnalista Aline Mosby.

„Transilvania este un teritoriu sălbatic și izolat, unde localnicii își amintesc povești spuse de bunicii lor despre creaturi monstruoase și despre oameni care înfigeau paruri în inimile celor decedați pentru a-i ține în criptele lor", concluziona Aline Mosby, autoarea reportajului intitulat "Transilvania - unde a trăit adevăratul Dracula?”, publicat de agenția de presă americană UTI (United Press International).

Spiritul lui Decebal, bântuie la Sarmizegetusa Regia

La Sarmizegetusa Regia, numeroși străini s-au aventurat atrași de senzațional. În 2019, Manu Bennett, unul dintre cei mai celebri actori neo-zeelandezi, cunoscut pentru rolurile sale în „Spartacus” și „Hobbitul”, a fost protagonistul unor scene extraordinare desfășurate în capitala dacilor.

Superstarul s-a dezbrăcat complet și a efectuat ritualul Haka în Marele Templu Circular din Sarmizegetusa Regia (videoclip).

Manu Bennett a exprimat că a avut o experiență unică în interiorul sacru al dacilor.

„Am simțit dacii cântând și dansând în cercuri largi, am simțit povestirile de dragoste nespuse, copiii urmărindu-se unii pe ceilalți printre copaci și, în final, cuvintele regelui Decebalus către oamenii săi: «Suntem războinici. Zeii noștri ne vor apăra!» Am realizat că mă aflu la un pas de singurul cerc rămas de la daci, un popor care nu mai există, o națiune odată puternică de bărbați, femei și copii, care în anul 106 d.Hr. a fost anihilată de Imperiul Roman.

Inima și sufletul meu s-au întors împotriva timpului care ne-a despărțit, am început să-i dezlegăm ceasul și am început să urc pe munte, cu fiecare pas recitând cuvintele Maori haka, "Kia rit! Kia Rite!! Pregătiți-vă! Ar mai conta cuvintele mele? Vor fi auzite?”, a scris Manu Bennett pe pagina sa de Instagram.

Actorul a dansat gol

Actorul a dansat gol timp de câteva minute în Sarmizegetusa Regia, însă astfel de practici sunt interzise conform regulamentului de vizitare al sitului.

Ulterior, Manu Bennett, însoțit de un grup de prieteni, și-a cerut scuze și a declarat că nu cunoaște limba română și nu a înțeles ce era scris pe panourile de informare.

„Când am interpretat haka la Sarmizegetusa, România, am făcut-o cu intenții spirituale depline de conectare cu poporul dacilor antici”, a adăugat el. „Dacă ascultați, veți auzi răspunsul tunetului care a răsunat peste munții Carpați când am strigat aceste cuvinte.

A fost o binecuvântare și, personal, unul dintre cele mai strălucitoare și înălțătoare momente ale mele, fiind gata să pășesc într-un cerc antic de energie și să încerc să ajung în timp. Maori privesc spiritele strămoșilor din trecut ca furnizând o energie numită wairua. Am privit tunetul ca pe wairua al vechilor daci și ca pe urletul lui Decebal”, a relatat Manu Bennett în 2019.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
cristo velato sansevero jpg
otravita jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
pipe jpg
Obezitate FOTO Shutterstock jpg
cartierul justitiei jpg
raisi elicopter prabusit jpg
tuneluri autostrada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net