Floarea-cadavru. De ce se numește așa planta care înflorește o dată la 10 ani!

În lumea plantelor, există o floare care fascinează și intrigă prin unicitatea și raritatea sa. Amorphophallus titanum, cunoscută popular ca "floarea-cadavru", își deschide petalele o dată la 7 până la 10 ani, oferind un spectacol natural de neuitat pentru cei care au norocul să fie martori.

Floarea-cadavru. Foto: arhiva.
Floarea-cadavru. Foto: arhiva.

O raritate a naturii: Floarea-Cadavru

Floarea-cadavru este renumită pentru mirosul său puternic și neplăcut, comparat adesea cu cel al mâncării stricate sau al unui corp în putrefacție. Acest miros, deși neplăcut pentru oameni, joacă un rol crucial în ecologia plantei, atrăgând muștele care ajută la polenizarea ei. Originară din pădurile tropicale din Indonezia, această plantă rară poate fi găsită și în alte țări din Asia de Sud-Est, inclusiv în Filipine.

Un eveniment rar și fascinant

La sfârșitul lunii februarie 2024, un exemplar al florii-cadavru și-a deschis petalele la Academia de Științe din California, din San Francisco. Evenimentul a atras numeroși vizitatori, curioși să vadă și să simtă mirosul unic al plantei. Lauren Greig, horticultor la Academie, explică: „Această floare miroase aşa pentru că este polenizată de muște. Miroase ca un corp în putrefacţie, tocmai pentru a determina muștele să vină și să interacționeze cu ea, să culeagă polen și apoi să-l ducă la o altă floare”.

Un proces de înflorire scurt și intens

Înflorirea florii-cadavru durează doar 24 de ore, un alt aspect care o face atât de specială. În acest scurt interval, floarea emană substanțe chimice cu un miros intens pentru a atrage insectele polenizatoare. Florile masculine și feminine ale plantei se află în interiorul acesteia, cu florile feminine pregătite să primească polenul adus de muște.

Florile masculine, care seamănă cu cocenii de porumb, încep să emane polen după ce florile feminine sunt polenizate. Insectele acoperite de polen continuă ciclul, transportând polenul la o altă floare-cadavru.

O floare pe cale de dispariție

Din păcate, floarea-cadavru este o specie pe cale de dispariție, cu mai puțin de 1.000 de exemplare rămase în sălbăticie. Această raritate contribuie la fascinația și dorința oamenilor de a o vedea înflorind.

Evenimentele de înflorire ale florii-cadavru, deși rare, sunt ocazii importante pentru a atrage atenția asupra necesității de conservare a speciilor pe cale de dispariție. „Să vezi această floare că îţi deschide petalele este o experiență foarte interesantă. Este absolut minunat. Și are, de asemenea, o aromă unică de care cred că oamenii sunt ușor curioși, chiar dacă este un miros urât”, spune Lauren Greig.

Astfel, floarea-cadavru nu este doar o curiozitate botanică, ci și un simbol al biodiversității care trebuie protejată. Fascinația pentru această plantă ne amintește de importanța conservării naturii și a protejării speciilor rare și amenințate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
apartament bucuresti 2 jpg
image
image
image
image
image
image
cheilebicazului4 scaled jpg
conacul sava brancovici sothebysrealty jpg
image png
seceta dolj1 jpg
ips teodosie elena lasconi alina gorghiu jpg
image png
pensie jpg
ficat jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net