FOTO. 5 legende și mistere neelucidate ale Veneției, unul dintre cele mai romantice orașe din lume

Ultima actualizare:

Veneția, „orașul plutitor”, este principalul oraș al regiunii Veneto. Nu este cel mai mare, dar cu siguranță este unul dintre cele mai romantice orașe din lume. Construită pe o serie de mici insule, Veneția este o lagună conectată prin aproximativ 170 de canale cu aproximativ 350 de poduri. A fost fondat în secolul V, după prăbușirea Imperiului Roman și a devenit capitala mondială a comerțului. În 1979 UNESCO a declarat întregul oraș patrimoniu al umanității.

image

Legenedele Veneției

Veneția este complet înconjurată de apă, astfel că principalul mijloc de transport este barca, ceea ce o face cu totul specială. Însă Veneția are și clădiri superbe de o frumusețe care îți taier respirația. Unele dintre ele păstrează în zidurile lor taine nedeslușite. Iată 5 cele mai interesante legende ale orașului plutitor.

1. Fantoma din Palazzo Grassi

De-a lungul Grand Canal se află mai multe palate mari, inclusiv Palazzo Grassi. Mulți spun că palatul este bântuit de fantoma unei fete, care s-a aruncat (sau a fost aruncată) de la balcon după ce a fost bătută.

Unii dintre cei care au vizitat palatul de-a lungul timpului au afirmat că auziseră o voce strigându-i pe nume sau șoptindu-le în urechi cuvinte de neînțeles. Când clădirea a fost restaurată, în anii ’80, s-a întâmplat ceva cu adevărat ciudat.

Foto: Didier Descouens
Foto: Didier Descouens

Potrivit Veneto Inside, un paznic se plimba prin palat când a auzit o voce care i-a cerut să se oprească. Bărbatul nu a găsit niciun indiciu că vreo persoană s-ar fi aflat în preajma sa.

Însă și-a dat seama că, în momentul în care a auzit vocea, se afla la mai puțin de jumătate de metru distanță de o gaură în podea lăsată în urmă de muncitori. Dacă vocea nu l-ar fi avertizat, ar fi putut să-și piardă viața.

2. Masca folosită pentru a speria diavolul

Cele mai multe biserici din Veneția au câte un turn cu clopot. În trecut, sunetul clopotului marca începutul sau sfârșitul zilei de muncă.

În unele cazuri, deasupra ușilor acestor turnuri au fost sculptate figuri grotești, menite să împiedice diavolul să intre în turn și să tragă clopotul.

Cea mai înfricoșătoare dintre aceste figuri se află la biserica Santa Maria Formosa Castello. Turnul lăcașului de cult are peste 40 de metri înălțime și a fost reconstruit în 1678. Figura care îl „păzește” a fost concepută de preotul Federico Zucconi și era celebră la vremea sa.

image

În jurul ei s-au țesut mai multe legende. Unii spun că masca urlă pe timp de noapte, atunci când se apropie diavolul. Alții spun că figura a fost cândva un demon care s-a transformat în piatră și a fost pus deasupra ușii turnului pentru a-i speria pe ceilalți demoni. 

3. Ceasul deșteptător al vrăjitoarei

Lângă muzeul Accademia din Cartierul Dorsoduro, pe una dintre laturile unei clădiri vechi, se află un obiect ciudat, un alt mister al Veneției. Este vorba de un ceas deșteptător ruginit, agățat de o țeavă.

Au apărut nenumărate teorii referitoare la motivul pentru care dispozitivul se află acolo, însă niciuna nu a fost general acceptată. Legenda spune că o vrăjitoare bătrână a folosit ceasul ca să marcheze termenele până la care trebuiau plătite facturile.

Foto: Veneto World
Foto: Veneto World

După ce vrăjitoarea a murit, casa a stat mulți ani închisă, deoarece nimeni nu a dorit să locuiască în ea. De-a lungul timpului, ceasul a fost schimbat de trei ori și de fiecare dată locuitorii s-au speriat.

La mulți ani după moartea vrăjitoarei, un negustor care locuia în apropiere le-a cerut muncitorilor în glumă să atârne un ceas vechi de clădire.

Au început să se întâmple lucruri ciudate. Oamenii au început să aibă vedenii și să audă sunete stranii în timpul nopții. De îndată ce ceasul a fost pus înapoi, lucrurile au revenit la normal.

După câțiva ani, ceasul a fost îndepărtat din nou. Întâmplările stranii au reapărut.

Ceasul a fost pus din nou la locul lui, iar fenomenele bizare au încetat. De atunci, ceasul a rămas agățat de clădire și poate fi găsit pe una dintre laturile casei de pe strada Calle della Toletta din Veneția.

4. Masonii din Veneția

La mijlocul secolului XVIII, Veneția era un centru foarte important pentru Francmasonerie. Printre masoni se numărau numeroși oameni celebri, precum marele explorator Giacomo Casanova.

Frăția masonilor era atât de bogată și de puternică, încât aceștia au construit o biserică conform convingerilor lor. Este vorba de Biserica Sfânta Maria Magdalena din Cannaregio.

Deasupra ușii bisericii este gravat un simbol format dintr-o piramidă cu un ochi în centru. Sub simbol se află inscripția: SAPIENTIA EDIFICAVIT SIBI DOMUM. Este o referință la cultul științei divine, baza ideologiei masonice.

image

În biserică sunt îngropați mulți masoni. Toate sicriele lor sunt inscripționate cu simbolul compasului și al echerului, deoarece masonii se considerau niște constructori.

La un moment dat, masonii au dispărut din Veneția, iar stăpânirea lor asupra orașului a luat sfârșit. Nu se știe exact ce s-a întâmplat cu frăția masonilor din oraș, dar este posibil ca dispariția să aibă de-a face cu prigoana declanșată de Vatican împotriva organizației.

5. Statuia femeii care a văzut moartea

La sfârșitul secolului XIII, Jacopo Tiepolo a construit o biserică în cartierul venețian Castello. Considerată cea mai celebră biserică din Veneția, clădirea a devenit locul de odihnă veșnică pentru mulți venețieni influenți.

În jurul bisericii s-a țesut o legendă legată de sculptura unei femei cu aspect trist. Potrivit legendei, frumoasa femeie s-a uitat într-o zi în oglindă și a văzut o bătrână „veștejită”, aflată în ceasul morții. Și-a dat seama că aceea era soarta ei și a murit pe loc, din cauza șocului.

Foto: Veneto Inside
Foto: Veneto Inside

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net