Fotografie cu Avram Iancu, vândută cu mii de euro, la o licitație! Cât de veche e poza

O fotografie cu Avram Iancu, Crăișorul Munților, a fost vândută la licitație pentru suma-record de 7.500 de euro. Un istoric din județul Alba pune, însă, la îndoială veridicitatea pozei.

Fotografia a fost adjudecată, la licitație, cu 6.250 de euro

Potrivit casei de licitații Historic, fotografia format carte-de-visite îl înfățișează pe Avram Iancu, reprezentat frontal, îmbrăcat într-o haină neagră cu guler și manșete din lână, ținând mâna dreaptă la piept, transmite Adevărul.

„Fotografia a fost realizată în jurul vârstei de 41 de ani, putând fi datată undeva în decursul anului 1865. Fotografia a fost clasată la Tezaur”, se precizează pe site-ul casei de licitații.

Citește și: Stejarul lui Arsenie Boca s-a prăbuşit. Fusese plantat de el, în anul 1929, la absolvirea liceului din Brad

Reprezentanții acesteia au precizat că este cea mai scumpă fotografie care s-a vândut vreodată la o licitație, având în vedere și dimensiunile reduse ale acesteia de 10 x 6 cm. Un istoric de la Muzeul Unirii din Alba Iulia pune, însă, la îndoială veridicitatea fotografiei.

„Prețul pozei cu Avram Iancu e infim. 7.500 de euro, atât valorează <singura fotografie> a simbolului Transilvaniei românești. Care, de fapt, nu e singura. Și care ne spun unii că e din 1865, dar nu avem nici o dovadă că nu e vreo reproducere din 1895 sau 1925. Trebuie să îi credem pe cuvânt. Și dacă e cum spun ei, nu avem voie să știm unde naiba a stat până acum. Și care poză are un raport de expertiză pe care nu îl vede nimeni. Și mai știm și cum se fac expertizele și ce minți luminate au experții. De fapt, poza ar putea valora în realitate și 10 euro și atunci 7.500 de euro pe ceva ce face 10 euro este dovada supremă că Transilvania e românească”, a transmis istoricul Tudor Roșu.

Vezi și: 147 de ani de la moartea lui Avram Iancu, „Crăișorul munților”

Avram Iancu a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth. 

Astăzi, Avram Iancu este considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, iar memoria lui cinstită în mod deosebit de români și îndeosebi de moți, între care trăiesc și azi urmașii foștilor lăncieri ai lui Iancu, de la 1848.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

„Priveghiul prinților“: Copiii Reginei au vegheat sicriul Elisabetei FOTO Profimedia
1 dana razboiu divort intro 1280x720 jpg jpeg
1 mihai voropchievici jpg jpeg
horoscop 19 decembrie jpg
infidelitate jpeg
sotie alexandru arsinel 284923 jpeg
chei locuinta
FotoJet jpg
image
image
image
image
image
image
4 cristina ich si alex piturca jpg jpeg
chei locuinta
sotie alexandru arsinel 284923 jpeg
„Priveghiul prinților“: Copiii Reginei au vegheat sicriul Elisabetei FOTO Profimedia
cumparaturi femeie magazine jpg
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax