Fructul care rezistă chiar și 12 luni, fără a-l ține la frigider. E plin de antioxidanți și numai bun pentru sănătate
Un fruct uriaș, cunoscut sub denumirea de „dovleacul de ceară” a atras atenția atât cercetătorilor, cât și celor care lucrează în industria culinară și sunt pasionați de alimentele sănătoase. Specialiștii de la Banca de Gene au cultivat acest fruct, care impresionează prin proprietățile sale.

„Dovleacul de ceară”, un fruct miraculos
Cercetătorii de la Banca de Gene din Buzău au cultivat și aclimatizat, în premieră, „dovleacul de ceară”, un nou tip de pepene care reprezintă o adevărată delicatesă în bucătăria asiatică. Fructul imens conține o mulțime de vitamine și este numai bun pentru sănătate. Acesta întărește imunitatea în sezonul rece și are proprietăți antioxidante.
Pepenele „de iarnă” poate cântări peste 20 de kilograme și se păstrează foarte bine chiar dacă nu este ținut la frigider. Are un gust dulce acrișor, pulpă albă și este un fruct bogat în antioxidanți, aducând numeroase beneficii asupra organismului.
"Acesta poate depăși 20 de kilograme. Are forma pepenelui și se păstrează foarte bine peste iarnă", spune un cercetător. Aşa arată pepenele de iarnă sau dovleacul de ceară. Este ultima descoperire a cercetătorilor buzoieni. Pentru că sunt uriaşi, pepenii au nevoie de săculeți speciali care să-i susţină.
Vorbim despre o specie nouă aclimatizată, a fost omologat sub denumirea de Record pentru că produce fructe foarte mari. Gustul e dulce acrişor, pulpa albă şi apreciat pentru beneficiile lui medicinale, e un fruct bogat în antioxidanţi", spune Costel Vînătoru, cercetător, potrivit Observatornews.
Rezistă un an fără să stea la frigider
Fructul este acoperit cu un strat protector de ceară, de aceea poartă numele de „dovleacul de ceară” și poate rezista chiar și un an, în ciuda faptului că nu trebuie ținut la frigider. Important de menționat este și faptul că ceara obținută se fructifică în piața farmaceutică.
"Este o ceară medicală, dar poate înlocui cu succes și celelalte preparate din ceară. Vorbim de o ceară cu o puritate foarte mare. Strat pe care fructul şi-l creează pentru a se proteja", a mai spus specialistul.
Banca de Gene din Buzău păstrează mai mult de 20.000 de soiuri de legume și plante aromatice, iar 4.000 dintre ele sunt tomate.