Gestul interzis în Grecia! Românii îi jignesc pe localnici fără să-și dea seama

Grecii sunt foarte pasionali și expresivi în comunicarea verbală, precum și în cea non-verbală. Prin urmare, limbajul corpului în cultura greacă este luat destul de în serios. Ar trebui să vă așteptați la o gamă largă de gesturi în timpul comunicării. Unele dintre ele sunt utilizate pe scară largă în întreaga lume, dar altele pot avea o semnificație diferită sau chiar sunt unice pentru cultura greacă. 

Grecii sunt foarte expresivi în comunicarea non-verbală. Foto: Click.
Grecii sunt foarte expresivi în comunicarea non-verbală. Foto: Click.

Am adunat pentru tine gesturile grecești populare, ajutându-te să înțelegi comunicarea non-verbală în Grecia în profunzime, de la limbajul corpului (pentru a te exprima în timpul întâlnirilor ocazionale cu prietenii), până la gesturi comune din lumea oamenilor de afaceri. 

Gesturile mâinilor și expresiile faciale sunt parte integrantă a limbilor și culturilor din întreaga lume, iar limba greacă nu face excepție. Puteți comunica o mulțime de informații fără a rosti un singur cuvânt. Unele gesturi sunt atât de specifice unor anumite limbi, încât uneori poți ghici ce limbă vorbesc oamenii doar urmărindu-le. AIată 6 gesturi grecești și expresii faciale și semnificația lor:

1. Ce înseamnă 5 degete în Grecia? (Moutza). Gestul pe care să nu-l faci niciodată

Cel mai rău gest pe care îl poți face în Grecia este „moutza” care presupune să îți ții mâna ca un semn de „stop” și palma deschisă complet cu degetele întinse. Este echivalentul a oferi două degete în Irlanda sau Marea Britanie sau un deget la noi. Nu ar trebui folosit niciodată acest semn în Grecia! Pentru că știți acum cât de nepoliticos este acest gest, încercați să evitați să faceți semn cu mâna oamenilor ca un salut, așa cum facem în România, pentru că înseamnă să arătați palma și ați putea insulta pe cineva fără să intenționați. 

2. De ce se fac grecii semnul crucii?

Un gest care este același în Grecia ca și la noi este semnul crucii. Și se face din același motiv, ca protecție împotriva a ceva groaznic. Cu toate acestea, acesta este un gest care poate să nu mai existe mult timp. Oamenii în vârstă îl mai fac. Religia devine din ce în ce mai puțin importantă în societatea greacă. Realizarea semnului crucii în afara contextului religios este uneori însoțită de expresia „panayia mou!”. Oamenii ar putea spune „Isus, Maria și Iosif!” atunci când își fac cruce.

3. Ce gesturi să folosiți pentru a exprima „mulțumesc” în Grecia?

Un gest foarte frumos pe care îl puteți face cu ușurință este să spuneți „mulțumesc” punând mâna dreaptă pe piept deasupra inimii. Unii oameni își mângâie pieptul o dată sau de două ori. Este foarte eficient. Gesturile cu mâinile este bine să le faci în situațiile în care este foarte zgomot sau dacă ești departe de persoana cu care vrei să comunici, scriu cei de la theonlinegreektutor.com. Chiar dacă acest gest nu ar fi folosit în mod normal în România, semnificația lui este foarte evidentă.

4. Cum salută grecii dând din cap?

Grecii te pot întâmpina cu un semn din cap de la dreapta la stânga. Deci este ca un încuviințare în jos, dar se mișcă și în diagonală de la dreapta la stânga. Și acesta este același gest care înseamnă „da”. Mișcarea în lateral poate fi confuză la început, deoarece poate semăna cu gestul „nu” la noi, care este o clătinare a capului dintr-o parte în alta.

5. Grecii dau din cap pentru Nu?

Celălalt gest care poate fi puțin confuz la început este gestul care înseamnă „nu”. Aceasta este o mișcare directă în sus a capului care, în funcție de punctul de plecare, poate arăta puțin ca o mișcare a capului care, desigur, înseamnă „da” la noi. Mișcarea „nu” a capului este adesea însoțită de un clic de limbă. Adesea oamenii nici măcar nu spun cuvântul  „nu”; își ridică doar capul și fac zgomotul cu limba. Iar unii oameni adaugă o expresie facială suplimentară pentru a sublinia gestul „nu” închizând ochii.

6. Care este gestul pentru „ce se întâmplă”?

Un alt gest care îmi place foarte mult este prescurtarea pentru „ce se întâmplă?” sau sau „ce cauți aici?”. Îți întinzi mâna dreaptă, relaxat, cu palma îndreptată în jos și degetele relaxate și ușor curbate. Apoi îți muți încheietura spre dreapta, întorcând palma în sus, ținând degetele ușor ondulate și fără pumn. Este o mișcare foarte relaxată și o întrebare blândă. În acest fel, arăți interes și curiozitate față de ceea ce face cineva.

Concluzie

Gesturile și expresiile faciale, precum și limbajul corpului și tonul vocii și intonația, toate, adaugă o mulțime de semnificații comunicării noastre interpersonale. De aceea, comunicarea față în față va fi întotdeauna foarte importantă. Trebuie să ții ochii deschiși și să observi oamenii cu atenție atunci când înveți o limbă pentru a învăța gesturi și expresii faciale care se potrivesc și îmbunătățesc ceea ce vrei să spui. Este, de asemenea, o modalitate de a fi acceptat ca vorbitor fluent al limbii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net