Sfaturi despre cum să eviți certurile în familie, de Crăciun. 71% dintre români rămân acasă de sărbători

Ultima actualizare:

Un sondaj recent arată că 71% dintre români vor petrece Crăciunul acasă, cu familia și prietenii, în timp ce doar 10% spun că îl vor face la munte sau în altă țară. Pentru cei care rămân în familie de sărbători, psihologii vin cu o serie de sfaturi pentru ca ziua să decurgă liniștit, fără tensiune și discuții neplăcute din cauza subiectelor „sensibile”.

image

Ce răspunzi la „Voi când faceți un copil?”

Această întrebare nu doar că este una care lovește în intimitatea cuplului, dar poate să creeze și tensiuni între cei doi parteneri, iar unul dintre ei să fie prins la mijloc într-o situație stânjenitoare.

Psihologul Ruxandra Vasile spune că situația poate fi salvată pri umor. Un răspuns de genul „n-am terminat de adoptat toți câinii fără adăpost de pe strada mea, când îi pun pe picioarele lor, îi văd la casa lor, atunci mă apuc și de copii”, ar putea evita o situație stânjenitoare și tensionată.

Mesajul transmis ar trebui să fie destul de clar: nu vrei să deschizi subiectul sau nu e momentul potrivit.

„Râsul este cel mai scurt drum între doi oameni și ne ajută să ne și conectăm mai bine cu situația și cu persoanele care au aceste neliniști legate de viitorul nostru”, subliniază Ruxandra Vasile.

„Tradiționalele” certuri pe teme politice

Psihologul menționează că „tradițiile” de Crăciun pot fi dintre cele mai diverse, însă cele mai des întâlnite sunt certurile pe politică și că riscurile sunt mari ca și în acest an să se întâmple la fel.

Sociologul Ovidiu Voic spune că partea politică a conversațiilor n-ar trebuie evitată, ci doar purtată civilizat și recomandă, mai degrabă, o discuție despre politici publice, în locul celor despre un partid sau un politician anume. Este mai productiv.

„Ar trebui să facem un efort la tipul ăsta de întâlniri de familie, pe de-o parte, să ne educăm copiii că e un subiect care merită abordat și, în același timp, să încercăm cumva să reducem distanța între generații, ca să anihilăm tipul ăsta de discurs simplist care ne împarte între «noi» și «ei», între cei care plătesc taxe și pensionari, de exemplu”, spune analistul politic.

Atenție la cuvinte!

Scriitorului Radu Vancu spune că trebuie acordată toată atenția cuvintelor pe care le folosim, pentru a nu ajunge să ne temem de ele.

„Cuvintele pot uni, dar tot ele pot diviza. Pot construi, dar pot și distruge. Ne aduc împreună, dar ne pot despărți pentru totdeauna”, precizează Radu Vancu.

„Ar fi indicat să fim atenți cu cuvintele noastre. Să vorbim astfel încât să nu rănim. Asta e tot ce avem de făcut”, mai explică scriitorul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
valentin olariu Tatal lui Sebi jpeg
image png
ceai de macese jpeg
mulled wine 6704928 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net