„Goliat de România”, cel mai înalt român din toate timpurile. S-a stins din viață la doar 22 de ani, în condiții suspecte

Din uriaşul de la circul Globus, care îndoia barele de oţel cu mâinile libere, a ajuns un boxer celebru în Occident. Aceasta este povestea lui Gogea Mitu, „Goliat de România”, cel mai înalt român din toate timpurile. Pe numele său adevărat Dumitru Goagă, tânărul a avut parte de un sfârșit tragic, în condiții suspecte.

Gogea Mitu, cel mai mare boxer din istoria acestui sport și cel mai înalt român /Foto: Captură video
Gogea Mitu, cel mai mare boxer din istoria acestui sport și cel mai înalt român /Foto: Captură video

A venit pe lume într-o familie numeroasă cu 11 copii

Gogea Mitu, pe numele său adevărat Dumitru Goagă, s-a născut în data de 14 iulie 1914 într-o familie săracă din localitatea Mârşani, județul Dolj, situată la aproximativ 50 de kilometri de oraşul Craiova. Avea 10 frați și surori, mama sa având doar 16 ani atunci când i-a dat viață.

Încă de când era copil, semnele maladiei numită gigantism și-au făcut apariția. Așadar, la vârsta de doar trei anișori, el arăta ca un copil de şcoală primară, iar la vârsta de 10 ani deja nu mai avea loc în bancă. Însă, în ciuda faptului că tânărul nu a fost singurul care suferea de gigantism, fratele său mai mare, care murise la vârsta de 7 ani din cauza maladiei, atinsese la vârsta grădiniţei înălţimea de 1,80 m, mulți doctori doreau să îl studieze pe Gogea, iar alții doreau să profite de pe urma staturii sale impresionante.

Așa că, familia sa, având de hrănit 11 copii, nu a stat mult pe gânduri când a venit oferta unui patron de circ din Praga. „Lasă, tată, și așa te plângi mata că n-o să mă ia nici o fată din sat! Mergând la circ, poate mă însor cu una care, suită pe trapez, poate ajunge la mine”, i-ar fi zis acesta tatălui său, potrivit Newsweek.ro. Aşa a ajuns Gogea una dintre atracţiile Târgului Moşilor.

A fost remarcat de cei de la celebrul circ Globus

Băiatul uriaş, care cântărea deja 120 de kilograme, era ţinut ascuns într-un cort şi pentru câţiva lei afaceristul îl scotea la lumină, ca o raritate umană, ca să impresioneze vizitatorii târgului cu statura sa. Așa, Gogea prezenta numere în care îndoia, în palmele sale gigantice, bare de metal și drugi de fier, un procedeu pe care, probabil, un om obișnuit n-ar fi reușit să îl realizeze.

A fost descoperit la vârsta de 17 de ani de un afacerist care le-a propus părinţilor să-l lase să meargă la Bucureşti, așa, ajungând din Târgul Moşilor la celebrul circ Globus, având deja 2,42 metri atunci și fiind prezentat drept o ciudăţenie a naturii.

La începutul anilor ’30, în 1934, cariera de circar a uriaşului s-a încheiat și a devenit un boxer celebru în Occident. Cel care l-a remarcat a fost fostul pugilist român de origine italiană Umberto Lancia, care se afla în București, în căutare de noi talente. A făcut primele cursuri de box la Paris şi, după ce a dobândit cunoştinţele de bază, a fost aruncat în ring. Totodată, majoritatea adversarilor săi erau învinși prin KO (knock-out).

Teoriile din jurul decesului său

În 1936, Gogea Mitu s-a îmbolnăvit subit. Sunt multe teorii care învăluiesc decesul acestuia. Una dintre ele ar fi că tânărul a murit de tuberculoză după ce, când se întorcea cu trenul de la Paris la Bucureşti, a deschis fereastra pentru că îi era cald şi, din cauza aerului rece, a răcit.

„După spusele mamei mele, Mărioara, care a fost sora lui Gogea Mitu, unchiul meu era destul de inteligent, îi plăceau glumele și vorbea din vârful limbii. A fost foarte matur de mic: a învățat să citească singur și, pe la 10-12 ani, în clasele primare fiind, nu mai avea loc în bancă. Nici nu bănuiți cât de harnic era și cât de mult iubea animalele.

Întorcându-se de la Paris la București și fiind foarte cald în tren, a deschis fereastra, și l-a tras puțin curentul. La sfatul managerului său, s-a internat câteva zile la Spitalul Filantropia, pentru masaje și investigații. Apoi, am aflat de la radio că a murit”, a declarat în ziarul Ediție Specială, nepoata lui Gogea Mitu, Constanta Burada.

A fost înmormântat în satul său natal

Alta ar fi că uriașului de 2,42 metri i-au fost administrate în buric patru injecții conținând o substanță letală, versiune îmbrățișată de urmașii celui care a fost cel mai înalt român al tuturor timpurilor. Însă, cunoscut este faptul că, rudele l-au găsit mort, ascuns într-un subsol al spitalului, gata îmbălsămat, „să reziste pentru 20 de ani”.

„Goliat de România” a murit pe 22 iunie 1936 la spitalul la care fusese internat și a fost înmormântat în satul său natal, Mârşani. În 1980, rămăşiţele uriaşului au fost deshumate, la solicitarea Catedrei de Anatomie şi Istorie a Medicinei din cadrul Universităţii de Medicină Craiova, iar scheletul său a fost folosit ca material didactic pentru studenţii la Medicină. De asemenea, pentru a onora memoria boxeorului uriaş, o stradă a fost botezată cu numele de Gogea Mitu în localitatea sa natală.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!     

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net